opstina gornji milanovac

29. септембар 2017.
Посета пријатеља из Норвешке


У згради Окружног начелства, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић организовао је пријем за госте и Норвешке. У посету Горњем Милановцу стигли су градоначелник Јан Арне Ловдахл и представници братске комуне Вефсн, људи који су учествовали у градњи Норвешке куће, као и двадесеторо деце који бораве у узвратној посети Горњем Милановцу.


У суботу, 30. септембра, обележава се велики јубилеј - 30 година Норвешке куће.


gm

„Желим вам добродошлицу у Горњи Милановац. Драго ми је што вас поново видим у Горњем Милановцу, јер сам ја два пута био код вас у Норвешкој и сматрам вас пријатељима. Увек сте били добри домаћини и ја ћу се потрудити да се и код нас осећате лепо. Сутра обележавамо 30 година од изградње Норвешке куће, али ово пријатељство траје преко 40 година. За то време промењено је много председника општина али пријатељство је опстало и то је доказ да је искрено и право. Ја сам боравио на обележавању Крвавог пута у част страдалих југословенских интернираца у Норвешкој, и то страдање је довело до успостављања чврстих веза између два народа. Данас имамо и размену младих из Србије и Норвешке, наша деца су била у Норвешкој у јуну, сада су млади из Норвешке код нас и то ће се наставити и у будућности.

Поред Норвешке куће, постоји још једно важно место које ћемо сутра обићи, а то је Брдо мира где се налази споменик страдалим интернирцима у Норвешкој. Општина Горњи Милановац и Министарство привреде обезбедили су средства за завршетак комплекса и следеће године ћемо имати потпуно реновиран спомен парк, на понос свих нас. План је да до Дана општине отворимо парк и ја вас позивам да будете наши гости и у априлу“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.


gm

Према речима председника општине заједно са Друштвом српско-норвешког пријатељства ради се на реконструкцији Норвешке куће и радиће се на томе да јој се врати стари сјај.


„У име комуне Вефсн захваљујем се на добродошлици и могу рећи да смо овде по ко зна који пут и да се осећамо прелепо. Драго ми је да чујем да се реконструишу Норвешка кућа и Брдо мира, и морамо да радимо да се одржавају стално а не само за јубилеје. Потрудићемо се да обезбедимо да одржавање Норвешке куће уђе у програм Краљевине Норвешке“, истакао је градоначелник Јан Арне Ловдахл.


gm

Гости из Норвешке, који су посетили Горњи Милановац и када се градила Норвешка кућа, истичу да им је Србија „поклон у срцу“ и да им је драго да су опет ту.


gm

Након пријема у згради Окружног начелства, у кабинету председника општине одржан је званични састанак са представницима комуне Вефсн.


Разговарало се о заједничким пројектима из области размене младих, изградње Дома за стара лица, Српском фестивалу светске музике,…


gm

У Горњем Милановцу је и група од двадесеторо деце из Норвешке и петоро из Прокупља. Њима су домаћини петнаесторо деце из наше општине. То је узвратна посета младих из Норвешке у оквиру програма „Разумевање је сећање“. Они ће у наредних неколико дана посетити културно-историјске знаменитости Горњег Милановца, присуствовати часовима у нашим школама и учествовати у програмима обележавања 30 година Норвешке куће.


gm

gm

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!