opstina gornji milanovac

22. септембар 2017.
Бесплатна регистрација стамбених заједница


Регистрација стамбених заједница почела је 12. јуна 2017. године, у складу са Законом о становању и одржавању зграда. Тим поводом, начелник Општинске управе Александар Јевтовић позвао је суграђане, који живе у стамбеним зградама, да региструју стамбене заједнице што пре, а до 12. децембра се не наплаћује локална комунална такса за наведену услугу.


gm

„На седници Скупштине општине Горњи Милановац, која је одржана 25. августа, донета је Одлука о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији општине Горњи Милановац која је у складу са новим Законом о становању и одржавању зграда. Овом Одлуком прописано је постојање управника стамбене заједнице као и могућност да лица која живе у стамбеним зградама могу регистровати стамбене заједнице. Овај поступак регистрације бесплатан је до 12. децембра 2017. године. Након тог датума сама локална самоуправа ће вршити регистрацију стамбених заједница. Свака стамбена заједница ће бити посебно правно лице, које има права и обавезе у складу са Законом о становању и одржавању зграда и Одлуком о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији општине“, рекао је начелник Општинске управе.


Овим актима прецизно је дефинисано шта се сме а шта не сме чинити у стамбеним зградама, а надлежни органи ће вршити контролу њихове примене.


gm

„Новим Законом су утврђена много већа права за станаре зграда, тако да ја још једном позивам наше суграђане, који живе у стамбеним зградама, да региструју своју стамбену заједницу. Све потребне информације грађанимогудобити електронским путем на сајту општине Горњи Милановац (кликом на линк Регистрација стамбених заједница) или у Услужном центру Општинске управе општине Горњи Милановац, као и на број телефона 032/515-0537, а попуњени обрасци и документација предају се на Писарници општине. Ми ћемо ускоро позвати станаре зграда на један заједнички састанак како би им још једном представили све предности поступка регистрације стамбене заједнице. Једна од предности је, на пример, могућност конкурисања за средства за реновирање заједничких просторија. Такође, локална самоуправа припрема једну Одлуку у вези са оснивањем Фонда за енергетску ефикасност, па ће регистроване стамбене заједнице моћи да конкуришу и за ова средства“, истакао је Јевтовић.


До сада су регистроване две стамбене заједнице, у претходној регистрацији по старим прописима било је регистровано само петнаест стамбених зграда.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!