opstina gornji milanovac

27. јул 2017.
Биомаса - енергент будућности


У згради Окружног начелства одржан је састанак у организацији председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића и Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Тема састанка био је систем грајања у градовима и општинама и могућност преласка на биомасу. На састанку су учествовали председници општина и представници локалних самоуправа и комуналних предузећа. Састанку су присуствовали представници 11 локалних самоуправа: Горњи Милановац, Параћин, Чачак, Рача, Крупањ, Пожега, Ариље, Крагујевац, Лозница, Јагодина и Трстеник.


gm

„Желим да вас поздравим у име општине Горњи Милановац и да се захвалим Канцеларији за управљање јавним улагањима што улаже оволике напоре како би помогли локалним самоуправама да превазиђу проблеме и смање трошкове грејања у будућности. Такође, драго ми је што је Горњи Милановац изабран да буде домаћин овог скупа, јер смо ми заинтересовани за систем грејања на биомасу и грејања на обновљиве изворе енергије уопште. Котларници у Горњем Милановцу предстоји реконструкција и изузетно смо заинтересовани за овај програм Владе Републике Србије и Канцеларије за управљање јавним улагањима. Надам се да ће, као последица овог састанка, доћи до промене енергената за грејање јер ћемо имати ниже цене за грејање али и здравију животну средину. Ми и даље користимо мазут као енергент и то је неприхватљиво из много разлога и мора се мењати“, рекао је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.


gm

Ђорђе Вуковић је, у име Канцеларије за управљање јавним улагањима, представио пројекат државе за финансирање преласка система за грејање у градовим и општинама на биомасу. У питању је кредит KFW банке у вредности од 80 милиона евра. Градови и општине које учествују у I фази овог пројекта могу 2019. и 2020. године очекивати топлане на биомасу. Према речима Вуковића преко 200 милиона евра су губици у топланском систему у Србији на годишњем нивоу, а биомаса нам пропада иако располажемо великим шумским богатством. Променом система грејања у граду од 100.000 становника добијају се уштеде од око 2 милиона евра годишње што доводи до тога да се инвестиција преласка грејањана биомасу исплати кроз две - три године.


gm

Сви саговорници су се сложили да је неопходно да се добро припреми неопходна документација за све пројекте и да се наставе интензивни састанци о овим темама.


gm

Пре састанка у Окружном начелству, одржан је састанак председника општине Дејана Ковачевића и представника Канцеларије за управљање јавним улагањима о свим пројектима које, на територији Горњег Милановца, финансира Канцеларија, као и плановима за будуће инвестиције и питање изградње Таковског дворца.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!