opstina gornji milanovac

3. децембар 2016.
Обележена годишњица Рудничке офанзиве


У Горњем Милановцу обележена је 102. годишњица чувене Рудничке офанзиве у Великом рату, битке која је променила ток Првог светског рата.


Венце на бисту војводи Живојину Мишићу положили су председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, представници Војске Србије и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


"Задовољство ми је што са времена на време можемо да се окупимо и евоцирамо успомене на један од, по мом мишљењу, најзначајнијих догађаја у историји Горњег Милановца. Реч је о 3. децембру 1914. године и одлуци генерала Живојина Мишића да се крене у једну општу контраофанзиву, која ће за последицу имати да средином децембра 1914. године читава Србија, укључујући и наш престони град Београд, буду ослобођени од аустроугарске војске. Ми говоримо о Сувоборско-колубарској бици која је трајала око месец дана, а најзначајнији период је од 28. новембра па све до 3. децембра 1914. године, када су, на Јабуци, испаљени први плотуни и када је кренула контраофанзива. Како је из зграде Окружног начелства издао наредбу за отпочињање Рудничке офанзиве и као захвалност за све што је урадио, Живојин Мишић проглашен је за почасног грађанина Горњег Милановца", истакао је историчар и вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић.
gm    gm

gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!