opstina gornji milanovac

19. новембар 2016.
Обележена годишњица Халијард мисије


На Галовића пољу, у Прањанима, обележена је годишњица Халијард мисије.


Догађају су присуствовали амбасадор САД у Србији Кајл Скат, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и представници Војске Србије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.


Обележавање годишњице започело је уз интонирање химни и полагање венаца на споменик. У Цркви је одржан помен учесницима Мисије. Након тога, оркестар ваздухопловства САД одржао је концерт у просторијама ОШ "Иво Андрић" у Прањанима. На улазу у Дом здравља "Џон Кингсбури" свечано је откривена табла.


Халијард мисија највећа је акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату и изведена је у Србији. Спасавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД-а у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. На тај начин спашено је више од 500 америчких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота евакуисан је у Прањанима са импровизованог аеродрома 1944. године. Стотине сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године, како би изградили импровизовани аеродром за евакуацију. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као "Operation Halyard" и сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.


"Догађаји из те давне 1944. године само су доказ колико су наша два народа блиска. Овом приликом желим да се захвалим свим мојим сународницима и житељима прањанског краја што су поступили на најбољи могући начин и што су продубили наше пријатељство са америчким народом. Такође, желим да се захвалим Амбасади САД и Фондацији "Мисија Халијард" што нисте заборавили на овај чин нашег народа и што сваке године ојачавамо наше пријатељство. Хвала вам што сте посетили општину Горњи Милановац" , истакао је председник општине Дејан Ковачевић.


Амбасадор Скат поздравио је окупљене грађане и захвалио се на гостопримству и обраћање завршио речима "хвала Прањани, хвала Србијо".
gm    gm

gm    gm

gm   Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!