opstina gornji milanovac

07. август 2016.
Обележен Дан рудара


gm

У Србији je у суботу обележен Дан рудара. Тим поводом планину Рудник и рудник "Контанго" посетили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и заменица председника општине Јадранка Достанић.


У овом руднику данас ради 430 радника, док је у тренутку приватизације тај број износио 295 радника.


"Ово је једна од пет најуспешнијих приватизација у Србији и можемо само да будемо захвални власницима што су се толико потрудили око рудника, али и да будемо тужни што се овакав модел није применио у читавој Србији. За мене као министра задуженог за област рада, најважнија је безбедност људи на радним местима, а ово предузеће је добар пример, јер годишње има само два, или три повређена радника, што је доказ да се овде изузетно води рачуна о безбедности и заштити на раду", изјавио је министар Вулин.


Председник општине Дејан Ковачевић присуствовао је и свечаности уручивања јубиларних награда запосленима у руднику "Контанго".


"Моја прва посета, по ступању на дужност председника општине Горњи Милановац, била је управо предузећу "Контанго", јер су они прави пример успешно приватизоване компаније, која је уједно и изузетно друштвено одговорна и улаже пуно у локалну заједницу. Дом културе, овде у варошици Рудник, реновиран је из сопствених прихода рудника, а на корист је и нашим суграђанима са Рудника и осталим грађанима Горњег Милановца. Општина Горњи Милановац ће, и у будућности, наставити да подржава овакве компаније и сарађује са њима", рекао је председник општине Дејан Ковачевић.


Плате радника су од тренутка приватизације па до данас увећане пет пута.


"Путовали смо по свету, гледали најбоље моделе и информисали се. Наши радници данас носе најмодерније шлемове, антифоне и чизме и иду на обуке по многим рудницима у Европи и свету. Имамо предавања и семинаре и редовно вршимо систематске прегледе запослених. Ми смо међу ретким фирмама које имају потписан уговор са ВМА. Повређени радници могу бити пребачени, нашим санитетским возилом, до Београда и да им ту буде указана помоћ", изјавио је генерални директор рудника "Контанго" Ацо Илић.


Поред обиласка предузећа "Контанго" за све посетиоце и госте био је уприличен богат културно-уметнички програм поводом Дана рудара.

gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!