opstina gornji milanovac

04. август 2016.
Посета Руднику


Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић присуствовао је данас, на Руднику, започињању радова на изградњи водовода за домаћинства у Брезовици. Дужина водовода износи 1750 метара и предвиђено је да у I и II фази 60 домаћинстава добије воду.


"Ово је значајна ствар за овај део Рудника, за насеље Брезовица, које ће добити воду. Јавно комунално предузеће "Горњи Милановац" финансира цео овај крак водовода, а мештани плаћају само прикључак. Брезовица је потенцијално занимљива туристичка локација и довођењем рзавске воде до Рудника стварају се услови за проширење туристичких капацитета на Руднику. Ово је изузетно добар потез ЈКП "Горњи Милановац", јер се водовод гради из сопствених средстава, а и услови за прикључење исти су и за становнике у Брезовици и за становнике у ужем центру општине", рекао је председник општине Дејан Ковачевић.


Председник је обишао и археолошко налазиште на Руднику. На том локалитету пронађен је и прстен кнеза Лазара Хребељановића који је био изложен и у Галерији Српске академије наука и уметности. Прстен је за седам дана видело 5500 посетилаца. Наставља се са испитивањем локалитета, а на помолу је и откриће једне веће палате.


"Наша је жеља да објединимо све локалитете који су до сада истражени на Руднику и да их прикажемо јавности. Општина је спремна да уложи сопствена средстава, али и да уз помоћ Министарства културе обезбеди додатна средства. Мислим да би ово све требало видети, јер је ово раритет на подручју Србије, чиме Рудник добија једну специфичну тежину. Ово све би требало представити у форми музеја на Руднику и мислим да посетиоци који долазе у Рудничко-таковски крај, поред обиласка Такова, Враћевшнице и Црнуће, треба да дођу и посете место где је у суштини настала средњовековна Србија", истакао је председник општине након обиласка археолошког локалитета.


Председник је посетио и изложбу под називом "Рударење на Руднику кроз векове" која је постављена у Дому културе на Руднику а поводом Дана рудара Србије.

gm    gm

gm    gm

gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!