opstina gornji milanovac

28. јул 2016.
Препорука произвођачима кромпира за третирање усева (кромпиров мољац)


На локалитету Горњи Бранетићи последњих дана регистрована је повећана бројност имага кромпировог мољца (Phtorimaea operculella). Веома високе температуре погодују развоју овог штетног организма и доводе до брзог пренамножавања.


Препоруке произвођачима:


• У усевима кромпира, који се неће вадити до краја ове недеље, обавезно наставити са наводњавањем, у циљу затварања пукотина и спречавања проласка женки до кртола на које ће положити јаја.

• У усевима где је цима сува, земљиште без корова, обавезно кромпир вадити и чувати у складиштима у којима је контролисана температура. Складишта кромпира морају, на свим отворима, бити обезбеђена густим мрежама како би се спречило улетање имага.

• Кртоле кромпира након вађења не остављати на парцелама, тремовима већ уносити у складишта која су добро обезбеђена.

• Кромпиров мољац се тренутно налази на почетку развоја III генерације. Женке полажу јаја ближе кртоли (стабљике, доње лишће а и на саме кртоле). Усеви, који се неће скорије вадити, морају бити хемијски заштићени. Користити препарат овицидно-ларвицидног деловања: Coragen 20 SC (a.m.hlorantraniliprol) u dozi 0,15 - 0,2 l/ha.

• Усеве третирати у вечерњим сатима, када је присуство мољца у кромпириштима најинтензивније. Водити рачуна да препарат доспе до земљишта како би се заштитио доњи део стабљике и лишће ближе кртолама.

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!