opstina gornji milanovac

13. јул 2016.
Отворена ликовна колонија "Мина Вукомановић Караџић"


gm

У уторак, 12. јула 2016. године, у згради Окружног начелства отворена је ликовна колонија "Мина Вукомановић Караџић". Манифестацију је отворила заменица председника општине Горњи Милановац Јадранка Достанић. Предвиђено је да Колонија траје девет дана. Међу учесницима овогодишњег скупа су: Весна Кнежевић, Радомир Кнежевић, Горан Ракић, Пеђа Ракићевић, Мирјана Милић, Вера Станарчевић, Садко Хаџихасановић и Добривоје Вучићевић.


Ликовна колонија "Мина Вукомановић Караџић" започела је са радом јуна 1994. године, поводом стогодишњице смрти познате српске сликарке, а у организацији Скупштине општине Горњи Милановац и Музеја рудничко-таковског краја. Одлуком Скупштине општине из 2005. године, организација Колоније поверена је Културном центру. Оснивач Колоније је Скупштина општине Горњи Милановац.


Основни циљ Колоније је стварање уметничких дела, даљи развој културе и уметности у средини која има пребогату историјску прошлост и значајну културно-уметничку традицију. Сама Колонија има велики значај за афирмацију имена и сликарског рада Мине Вукомановић Караџић и неговање историјских и културних вредности краја у коме се Колонија одржава.


Радош Гачић, историчар уметности, представио је гостима наше општине историјске податке везане за настанак и развој Горњег Милановца. "Драги пријатељи, поштовани гости, цењени уметници, част ми је и велико задовољство што вам могу пожелети добродошлицу у име општине Горњи Милановац и житеља овог краја. Деценијама већ чувамо и са поштовањем негујемо успомену Вукову ћерку, на ту даровиту, образовану и племениту Српкињу коју је животна судбина заувек спојила са нашим крајем. Надам се да ће нам се у будућности још више уметника придружити", истакла је Јадранка Достанић, заменица председника општине.


Она је додала да ће локална самоуправа у наредном периоду још више пажње посвећивати култури и уметности.

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!