opstina gornji milanovac

27. јун 2016.
Дани књегиње Љубице


gm

Овог викенда у Враћевшници одржани су десети по реду "Дани књегиње Љубице". Манифестација се одржава као спомен на време када је књаз Милош Обреновић са својом породицом живео у Горњој Црнући. Манифестација се одржава под поковитељством општине Горњи Милановац и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.


У "Жиловића кући", у суботу, Музеј рудничко - таковског краја организовао је изложбу "Рудничко - таковски крај у уметности XIX века", аутора Ане Боловић и Борисава Челиковића, као и представљање три тома публикације "Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије", уредника Ане Боловић и Александра Марушића.


У недељу, одржана је главна свечаност поводом манифестације "Дани кнегиње Љубице" коју је отворио председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.


"На овим просторима је почела новија историја рудничко-таковског краја, јер баш овде у уоближњој Црнући потврђена је одлука о подизању Другог српског устанка. Баш за овај крај, Црнућу и Враћевшницу династија Обреновић је била посебно везана од тренутка када њихов конак постаје престоница Србије.


Кнегиња Љубица била је оличење српске жене, каква она треба да буде и данас: скромна, пожртвована, јака у одлучним тренуцима, стуб породице. За њу су деца била највеће радост и утеха. Све је жртвовала за добробит своје, али и све српске деце и ту своју особину није изгубила уздизањем свог статуса, и пресељењем у Крагујевац а затим Београд. Њена одећа остајала је скромна, без сувишног накита и луксузних обележја, увек наклоњена вери, породици и традицији.


Због тога је важно што је у Срезојевцима где је кнегиња Љубица рођена, подигнут споменик 1997. године, због тога је важно што постоји манифестација Дани кнегиње Љубице,у овом, историјом прожетом крају, а ми смо у обавези да чувамо сећање на њу, на књаза Милоша и његов војни и дипломатски подвиг Другог српског устанка. Општина Горњи Милановац, на челу са мном у обавези је да поред свих текућих и планираних обавеза које нас чекају, посебно води рачуна о историји и традицији нашег лепог рудничко-таковског краја и да помогне колико може ову и друге манифестације " истакао је председник Општине Дејан Ковачевић у свом обраћању присутним гостима и организаторима.


Посетиоци су имали прилику да уживају у богатом културном програму, а централно место манифестације било је школско двориште ОШ "Десанка Максимовић" у Враћевшници.
gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gm

gm    gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!