opstina gornji milanovac

18. јун 2016.
Пријем представника Амбасаде Сједињених Aмеричких Држава


gm

У кабинету председника општине Дејана Ковачевића приређен је пријем за ваздухопловног аташеа Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду потпуковника Тода Андрусена и његове сараднике. Тема састанка била је постављање туристичких табли на српском и енглеском језику у вези са мисијом "Халијард" на битним местима где су били скривани амерички пилоти. Табле би биле постављене на више локација, а њихово постављање планирано је пре 15. септембра када ће се обележити годишњица мисије.


Председник општине Дејан Ковачевић је истакао да ће се кренути у прикупљање свих потребих дозвола и сагласности како би се табле на време поставиле, истакавши да ће се њиховим постављањем оживети културна и историјска сећања, а да ће Прањани постати војно – историјски парк међународног значаја.


Село Прањани, према подацима хроничара, је место где је почело спасавање више од 520 савезничких пилота у августу 1944. тако што је уз помоћ локалног становништва направљена писта на коју су амерички авиони могли да слете и спасу пилоте.


Амерички пилоти евакуисани су са привременог аеродрома Галовића ливаде, под Равном гором, у више десетина ноћних и дневних летова транспортних авиона, који су их пребацили до база у Италији.


Мисија "Халијард" се сматра и за једну од најуспешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања.
gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!