opstina gornji milanovac

24. март 2016.
Седамнаест година од НАТО бомбардовања


gm

Поводом 24. марта – Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања данас су представници Војске Србије, Општине Горњи Милановац и представници Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Горњи Милановац и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац одали пошту и положили венце на спомен обележје погинулима у ратовима 1990 - 1999. године у спомен комплексу "Брдо Мира". У име Војске Србије венац су положили комадант гарнизона Војске Србије у Горњем Милановцу потпуковник Недељко Планојевић и потпуковник Манојле Мићовић, у име Општине Горњи Милановац - заменик председника општине Мирослав Миловановић, док су у име Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Горњи Милановац и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац венце положили представници ових удружења - Бранко Мијаиловић, Драшко Ћурчић и Владимир Јовановић.


"На данашњи дан 1999. године, нешто пре 20 часова почело је бомбардовање наше земље од стране НАТО алијансе. Бомбардовање је трајало 78 дана, а животе је изгубило око 2500 цивилног становништва и око 1000 војника. Тужно је што је међу цивилима било око 90 деце. Овим обележавањем покушавамо да се одужимо онима који су дали свој живот за нашу земљу", изјавио је потпуковник Недељко Планојевић.


После неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године, напади на Југославију почели су 24. марта 1999. године уништавањем циљева у тадашњој Југославији, пре свега у Србији и на Косову и Метохији, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање. У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана поред великог броја људских жртава, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.


Тим поводом, у Горњем Милановцу и широм Србије, данас се обележава седамнаестогодишњица НАТО бомбардовања.gm    gm

gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!