opstina gornji milanovac

11. март 2016.
Инвеститори заинтересовани за нову индустријску зону


gm

Како се ближи крај изградњи аутопута, све је више потенцијалних инвеститора који се отворено интересују за локацију и могућности које нуди будућа индустријска зона "Срчаник" у Клатичеву, која се простире на око 32 ha површине.


Председник општине Милисав Мирковић је јуче угостио прву званичну представничку делегацију страних инвеститора из Кине, на челу са госпођом Xia Xianfang и господином Gu Jingom, генералним и извршним директором пословног конзорцијума привредника из Шангаја, који су исказали озбиљно интересовање да инвестирају у индустријску зону Срчаник. Гости из Кине били су у друштву представника компаније BIG world, чијом љубазношћу је Општина Горњи Милановац и добила шансу да се представи инвеститорима.


Кинески инвеститори исказали су решеност да о инвестирању у Србији преговарају директно са представницима локалних самоуправа јер на лицу места желе да стекну прави увид у предности локалних капацитета и започну послове само у срединама у којима могу остварити отворену и фер сарадњу са локалном влашћу.


Састанку је претходила размена информација инвеститора о намерама и комплетне презентације Општинске управе о могућностима, предностима и условима инвестирања у овој зони, након чега су представници Шангајских привредника одлучили да посете Горњи Милановац и на лицу места погледају локацију предвиђену за будућу индустријску зону.


Представници Шангајске делегације истакли су да имају намеру да инвестирају у изградњу једног модерног инустријског парка. Почетна површина планираног парка би била око 30 хектара, обухватила би двадесет до двадесетпет производних погона различитих величина као и централни управни, складишни и диструбутивни простор. Планирано је да се по окончању прве фазе зона даље шири. Погони који су планирани у првој фази су: фабрика Лед сијалица, школске галантерије, електро мотоцикала, топлотних пумпи и соларне јавне расвете.


Присутно је и интересовање делегације инвеститора за локалне производе због чега су, током свог првог боравка у Србији остварили сарадњу са пар, не толико познатих, али врло квалитетних приватних предузећа, углавном у производњи хране. Будући да инвеститоре из Кине интересује првенствено квалитет, а не сама величина бренда, то даје шансу и нашим произвођачима да на основу квалитета пласирају своје производе и остваре перспективну пословну сарадњу.


Председник општине је госте из Кине одвео у обилазак локације где је планирана индустријска зона, уз упознавање са природним и културним вредностима нашег краја. Упркос киши, наши гости из Шангаја пренели су у обраћању Председнику општине изузетне утиске који носе из наше општине, пре свега због чистоће и природне лепоте и истакли да је код одлучивање о склапању сарадње од значаја и сам друштвени амбијент локалног партнера. Они своје компаније виде не као фабричке кругове већ окружења у којима се живи, ради и проводи квалитетно време услед чега инсистирају на зеленилу и хуманизацији простора. Занимљиво је да кинески инвеститори имају концепт централизоване зграде управе, паркинг и простора за исхрану у срцу индустријске зоне иако у њој треба да ради више независних компанија. На тај начин се постиже боље искоришћење зоне и смањују трошкови свих компанија које би у њој пословале.


О свим наредним контактима и унапређењу сарадње, општина Горњи Милановац обавестиће благовремено јавност, за сада извесна је још једна посета инвеститора и то представника компанија које су директно показале интересовање за Срчаник.gm    gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!