opstina gornji milanovac

01. март 2016.
Знање и иницијатива као покретачи обнове села


gm

Удружење "Шилопајска панорама" и МЗ Шилопај организовали су протеклог викенда у Шилопају веома посећен округли сто на тему "Обнова села кроз развој пољопривредне производње". На скупу су учествовали предавачи из чачанског Института за воћарство и предузећа Interfood, као и и Компаније МeiLAb из Београда и Научно-технолошког парка Чачак.


Занимљиве теме окупиле су локалне произвођаче. Тако се могло чути на који начин произвести квалитетну шљивовицу, како задругарство представља шансу за обнову пољопривредне производње, више о скупљању, гајењу и откупу лековитог биља, могућностима пошумљавања зимзеленим дрвећем, а представљена је и еко-плочa као нов, еколошки грађивински материјал.


Учеснике округлог стола је, у име Општине Горњи Милановац, поздравио заменик председника Oпштине Мирослав Миловановић, који је говорио на тему задругарства. Уз ангажовање локалне самоуправе, у протеклом периоду, настале су две нове земљорадничке задруге у Коштунићима, а Општина је спремна да помогне у поступку оснивања и регистрације задруга свима који имају интереса да на овај начин покрену заједничку производњу, у складу са циљевима развоја пољопривреде из усвојене Стратегије развоја Општине Горњи Милановац 2012-2021. године. Он је упознао присутне са актуелним конкурсом за доделу подстицајних средстава у пољопривреди, који предвиђа бесповратну помоћ из буџета Општине пољопривредним произвођачима. То је логичан наставак прошлогодишњег успешног конкурса према коме је 828 пољопривредних газдинстава из буџета Општине Горњи Милановац остварило подстицаје у вредности од 36.086.607,60 динара бесповратних средстава, а у пољопривреду Општине на тај начин инвестирано око 90 милиона динара.


Закључак који се наметнуо је да је обнова производње и села итекако могућа, уз знање, иницијативу и удруживање пољопривредних произвођача, а како је скуп у Шилопају показао ови предуслови су на правом путу да буду остварени.gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!