opstina gornji milanovac

15. фебруар 2016.
Дан државности Србије обележен у Горњем Милановцу


gm

Дан државности Србије, 15. фебруар, достојанствено је обежелен у Горњем Милановцу полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу испред зграде Окружног начелства и Споменик ослободиоцима на Тргу кнеза Михаила.


Испред Општине Горњи Милановац венац су положили Председник Општине Милисав Мирковић и заменик Председника Мирослав Миловановић. Потпуковник Недељко Планојевић и мајори Мирослав Максимовић и Зоран Писковић положили су венац у име Војске Србије, а у име Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац венац је положио председник ове подружнице Владимир Јовановић.


Сретење је државни празник Републике Србије – Дан државности Србије, спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.


Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Српске револуције. На Сретење 1835. године у Крагујевцу донет је први Устав Кнежевине Србије и назван је Сретењским. Устројен је по узору на француски и белгијски, био је прилично либералан за тадашње прилике због чега је и изазвао негодовање појединих држава.


Српска револуција започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније захваљујући мудрости кнеза Милоша Обреновића, творца модерне Србије, који је 23. априла 1815. године у Такову подигао Други српски устанак.


Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац данас обележава Сретење Господње - Славу српских ратника ослободилачких ратова Србије. Тим поводом је у цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу одржан помен српским ратницима и сечење славског колача, а потом и пријем уз пригодан програм у Основној школи "Момчило Настасијевић" у Горњем Милановцу за све госте и чланове друштва.gm    gm

gm    gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!