opstina gornji milanovac

21. јануар 2016.
Расписан конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава намењених пољопривреди за 2016. годину


Буџетом Општине Горњи Милановац за 2016. годину за развој пољопривреде планирана су средства у укупном износу од 26.050.000,00 динара. Од тога је за доделу бесповратних подстицајних средстава намењених пољопривреди планирано 20.000.000,00 динара. Од преосталих 6.050.000,00 динара, за накнаду противградним стрелцима планирано је 1.750.000,00 динара, за набавку противградних ракета 2.000.000,00 динара, за посету заинтересованих пољопривредних произвођача пољопривредном сајму 100.000,00 динара, за субвенције пољопривредним газдинствима за калцификацију земљишта 2.000.000,00 динара и за дотације пољопривредним удружењима 200.000,00 динара.


На седници Општинског већа Општине Горњи Милановац одржаној 18. јануара 2016. године утврђен је Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2016. годину на који је сагласност дало Министарство пољопривреде и заштите животне средине. На основу поменутог Програма Председник Општине Горњи Милановац Милисав Мирковић расписао је јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава намењених пољопривреди за 2016. годину у циљу стимулисања и пружања подршке пољопривредним произвођачима са територије наше општине.


Председник Општине Милисав Мирковић позвао је пољопривредне произвођаче да се одазову на конкурс и тако заједничким снагама са Општином унапреде пољопривредну производњу. Он је подсетио да је, на задовољство општине и пољопривредника, заједничким улагањем у обнову механизације, сточног фонда, подизање засада и различита унапређења пољопривредне производње, 2015. године у пољопривреду на територији Општине Горњи Милановац инвестирано око 90 милиона динара, од чега је Општина кроз додељена подстицајна средства за 828 пољопривредних произвођача уложила износ од 36.086.607,60 динара.


Пољопривредници могу конкурисати за подстицајна средства по основу набавке квалитетних приплодних јуница млечних раса или сименталског говечета, механизације односно опреме за манипулацију, одлагање и апликацију стајњака, набавке опреме за мужу, хлађење и складиштење млека, набавке квалитетних говеда, оваца, коза и свиња товних раса, набавке опреме и механизације за припрему, руковање и дистрибуцију концентроване и кабасте сточне хране на газдинству, електричне ограде и термо – појилице, за подизање нових или обнављање постојећих производних и матичних засада воћака, хмеља и винове лозе, као и постављање противградних мрежа, набавке воћарско-виноградарских трактора, риголера, подривача и машина за резидбу, тарупирање и бербу, набавке механизације и опреме за сетву, садњу, заштиту биља и наводњавање за воћарску и виноградарску производњу, система кап по кап, конструкција за пластенике и стакленике, вишеслојних фолија за пластенике, прскалица за наводњавање, производњу садног материјала и повртарску производњу, набавке трактора за ратарску производњу, комбајна за жетву и бербу, прикључних машина за жетву и бербу, машина за обраду земљишта, сејалица, набавке прскалица за прихрану и заштиту биљака од болести, штеточина и корова, набавку опреме за пчеларство и нових пчелињих друштава, возила и приколица за превоз пчелињих друштава, улагања у шумарске технологије. У односу на протеклу годину, ове године пољопривредни произвођачи могу конкурисати по основу набавке нове опреме за рибњаке, набавке нове опреме и уређаја за сушење воћа и поврћа, набавке нове опреме и уређаја за бланширање, пастеризацију и стерилизацију производа, набавке нове опреме, уређаја и репро материјала за производњу вина, ракије и других алокохолних пића. Код појединих ставки увећан је максимални износ подстицаја па тако на пример ове године набавка нових трактора биће подстицана са 400.000,00 динара. Пољопривредници могу рачунати максимално до 400.000 динара по кориснику на име субвенције, односно од 30 до 50% вредности предмета субвенције.


Захтев за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди могу поднети регистрована пољопривредна газдинства са територије Општине Горњи Милановац која су у активном статусу у складу са Правилником о упису у регистар пољопривредних газдинстава и обнови регистрације. Конкурс ће бити отворен до утрошка планираних средстава.


Детаље конкурса можете погледати овде.


Пријавни образац можете преузети овде.


Сва потребна обавештања заинтересовани пољопривредни произвођачи могу добити у Општинској управи Општине Горњи Милановац.gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!