opstina gornji milanovac

01. јун 2015.
Министар Велимир Илић посетио општину Горњи Милановац


kliziste

Општину Горњи Милановац у петак 29. маја посетио је министар без портфеља задужен за ванредне ситације у Влади Републике Србије Велимир Илић, ради планирања и предузимања даљих корака за наставак санације клизишта у нашој општини.


Након обиласка локација захваћених клизиштима у насељеном месту Рудник, одржан је састанак министра са општинским представницима поводом проблема изазваних обилним кишним падавинама током 2014. године али и проблемима које изазивају овогодишње падавине.


"Мора се извршити испитивање клизишта јер где год су рађене санације без детаљних испитивања она су поново почела да раде. На Руднику смо обишли две локације, на првој је угрожено пет домаћинстава а на другој једно. Стручњаци морају да сниме стање, да проценимо колико то кошта и да почнемо да радимо. Већ у понедељак послаћемо геологе у Горњи Милановац" рекао је министар Илић.


kliziste

Ради доношења правилних и правовремених одлука у циљу спречавања даљег дејства клизишта, неопходно је обезбедити учешће стручних лица геолошких струка, с обзиром да на територији наше општине немамо стручњака таквих профила.


Такође, на састанку министар Илић је истакао да је територија општине Горњи Милановац велика и да су потребна огромна средства за санирање свих проблема. Нарочито, велики проблем су мостови, мост у Брђанима, Јабланици. Неопходно је људима помоћи и обезбедити им да остану да живе на овим подручјима, додао је министар Илић.


kliziste

На територији милановачке општине евидентирано је око 310 клизишта која су настала у време ванредне ситуације 2014. године и око 40 клизишта насталих ове године. Тренутно најугроженије је насеље "Колонија" на Руднику, као и Варнице, Трудељ, Драгољ, Рељинци, Угриновци и Бољковци.


Протекле године, поред помоћи коју је Република Србија определила кроз програм помоћи за оштећене и порушене стамбене објекте, општина Горњи Милановац је самостално донела и Програме помоћи пољопривредним произвођачима за оштећене обрадиве површине и помоћне објекте.


"Намера наше локалне самоуправе била је да средства распоредимо али не у виду надокнаде већ у виду помоћи оштећенима, да се штета колико је то могуће ублажи. Присуство стручних лица и потреба за државном помоћи у санацији проблема клизишта, данас је постала неопходност", рекао је заменик председника општине Мирослав Миловановић.


Министар без портфеља задужен за ванредне ситације Велимир Илић најавио је у блиској будућности и два нова пројекта односно два система. У питању је нови систем противградне заштите и систем заштите воћњака. Према речима министра код новог система противградне заштите ради се о аутоматском навођењу ракета, који је јако прецизан и сигуран.


klizisteПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!