opstina gornji milanovac

5. децембар 2018.
Први корак ка новом изгледу Трга кнеза Михаила


Садњом нових садница Трг кнеза Михаила добио је нови и лепши изглед. Овим поводом, председник општине Дејан Ковачевић изјавио је да су пре ове садње на адекватан начин уклоњена стабла борова која су до сада била посађена на том месту: „Ти борови нису у потпуности били суви, али би се кроз годину, две дана засигурно скроз осушили. Оно што је други корак био јесте како да набавимо адекватна стабла која ће их заменити. Преко Предузећа за изградњу општине Горњи Милановац стабла смо увезли из Немачке. То су одрасла стабла која ће свакако попунити овај простор где су били борови.“ За наредни период Ковачевић је најавио уређење Трга кнеза Михаила: „Желимо да наш Трг учинимо још лепшим, да на другачији начин конципирамо како саобраћај кроз сам центар града, тако и уређење самог Трга. Ушли смо у преговоре са инвеститорима из Горњег Милановца како би у наредној години уподобили један део центра града.“ Ковачевић је рекао да ће коначан изглед Трга бити познат након завршених свих разговора инвеститорима, као и након завршетка плана детаљне регулације комплетног подручја центра града.


gm

У другој половини године, Јавно предузеће за изградњу општине добило је наредбу од председника општине да уклони борове који су почели да се суше и који су тиме угрожавали суграђане, рекао је директор овог предузећа Божидар Вучетић. Он је додао да је одмах формирао комисију састављену од стручних људи који су према његовим речима одрадили мини пројекат и заједно са њима договорио стабла којих биљака ће бити посађена на Тргу: „ У том смислу договорено је да посадимо две врсте стабала и то шпанску јелу и пирамидални граб. Данас управо одрађујемо тај посао и ово је право време, такозвана јесења садња, где се свако стабло прима.“ Вучетић је додао да је према пројекту предвиђена садња и нижег растиња које ће додатно украсити детаље на овом делу Трга. Он је додао да су стабла каснила десетак дана што је направило мали проблем, али да ће упркос томе сав посао бити одрађен квалитетно и на задовољство свих грађана Горњег Милановца.


gm

Душан Дамјановић дипломирани инжењер пејзажне архитектуре и шеф оперативе за одржавање јавног зеленила на територији општине Горњи Милановац рекао је да је приликом избора садница комисија водила рачуна испуњености услова монументалности и функције коју су некадашње четири јеле обављале: „Што се тиче времена које је потребно да биљке порасту, то је сигурно период од неколико деценија. Сада садимо шпанске јеле које су 4 метра висине и поодмаклијег раста у односу на оне које су претходног пута биле засађене на овој површини.“ Дамјановић је додао да су саднице врхунског квалитета и да су у потпуности здраве: „Треба имати у виду да су се претходне јеле осушиле због нових климатских промена које се дешавају.“


gm

Данас је на Тргу кнеза Михаила засађено 3 стабла шпанске јеле и 2 стабла пирамидалног граба. Вредност ове инвестиције је 550.000 динара, а инвеститор је општина Горњи Милановац.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!