opstina gornji milanovac

2. mart 2018.
Usvojeno rešenje o određivanju reona za izbor članova saveta Mesne zajednice Gornji Milanovac


Nakon uspešno sprovedenih izbora za članove Saveta mesnih zajednica na seoskom području, na danas održanoj sednici Opštinskog veća, usvojeno je rešenje o određivanju reona za izbor članova Mesne zajednice Gornji Milanovac. Razmatrano je i usvojeno Rešenje o uvećanju aproprijacije i Rešenje o otvaranju aproprijacije.


Rešenjem o određivanju reona za izbor članova saveta Mesne zajednice Gornji Milanovac predviđeno je da na teritoriji opštine Gornji Milanovac postoji sedam reona umesto četiri kako je bilo ranijih godina.Kako je rekao predsednik Opštinskog veća Dejan Kovačević na teritoriji opštine ranije nije bilo dobro raspoređeno pa čak i jednom delu nedovoljno dobro definisano biračko telo, tako da je doneta odluka da se uspostavi sedam reona: „ Dešavalo je se da stanovnici ulice Vuka Karadžića sa jedne strane pripadaju jednom reonu, a sa druge drugom. Hteli smo da to jednoobrazno napravimo tako što ćemo reone formirati po biračkim mestima. Vodili smo se da svaki reon ima između 2500 i 3000 birača kako bi opštinska odluka, da je za svaki reon potrebno prisustvo najmanje 10% birača na zboru, bila ispoštovana i sprovedena u delo. Imamo adekvatan prostor za sprovođenje ovih izbora, to je Dom kulture. Kao što je praksa bila i do sada, gledaćemo da izbore sprovodimo u danima koji su neradni, kako bi građani mogli lakše da se organizuju.“ Predsednik je istakao da je prezadovoljan kako je protekao izbor za članove Saveta mesnih zajednica na seoskom području i da je izlaznost u proseku bila preko 20% građana. U četiri mesne zajednice u kojima izbori zbog nedovoljne organizovanosti nisu uspeli, ponovo će biti raspisani u roku od šest meseci. U tim mesnim zajednicama su postavljeni privremeni organi koji će voditi mesnu zajednicu do izbora novih organa. Kada je reč o terminu izbora za Savet mesnih zajednica opštine Gornji Milanovac predsednik je rekao da se nada da će to biti sprovedeno u narednih mesec, dva dana: „ U zavisnosti od toga koliko Komisija bude bila u mogućnosti da fizički u jednom danu održi izbore, pošto imamo samo jednu opštinsku izbornu komisiju.“


gm

Na osnovu ugovora koji je opština Gornji Milanovac zaključila sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja usvojeno je Rešenje o uvećanju aproprijacije čime se obezbeđuju sredstva za finansiranje troškova pružanja usluga socijalne zaštite iz nadležnosti Opštine. Ova sredstva namenjena su za pomoć u kući starim licima i za ličnog pratioca deteta.


Usvojeno je i Rešenje o otvaranju aproprijacije koje se odnosi na sredstva koja je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima uplatila opštini Gornji Milanovac za realizaciju projekta regulacije potoka Jakljevo.


gm

Kovačević je rekao da je prezadovoljan jer je opština Gornji Milanovac od 15.12.2017. godine do današnjeg dana od Vlade republike Srbije dobila preko 27 miliona pomoći za pružanje usluga socijalne zaštite i za realizaciju projekta regulacije potoka Jakljevo: „Kada je u pitanju realizacija projekta regulacije potoka Jakljevo mi smo završili tendersku dokumentaciju. Kao i u prethodnoj fazi izvođač radova je „Zapadna Morava“.Oni su uvedeni u posao, ali zbog obilnih snežnih padavina morali su da obustave radove. Čim vremenski uslovi budu dozvolili da se uđe u korito reke i da se vrše zidarski radovi, oni će taj posao nastaviti. Iskreno se nadam da ćemo u naredna dva meseca imati završen i taj deo potoka Jakljevo.“ Kada je reč o sredstvima koja je Opština dobila za socijalno ugrožene kategorije, ona će tenderom biti raspoređena na pozicije za koja su i predviđena.


Razmatrane su i informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima čiji je osnivač opština Gornji Milanovac za period 01.02.2018. do 30.12.2017. godine. Prema rečima načelnice Odeljenja za finansije, računovodstvo i lokalnu poresku administraciju oba javna preduzeća čiji je osnivač Opština poslovala su u skladu sa donetim programima poslovanja i da nije bilo odstupanja između planiranih i realizovanih aktivnosti.


gm

Na današnjem dnevnom redu članovi Opštinskog veća su usvojili program rada sa finansijskim planom Crvenog krsta Gornji Milanovac za 2018. godinu. Takođe, usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti na Aneks I Kolektivnog ugovora, kao i Program poslovanja kod poslodavca JP za vodosnabdevanje „Rzav“ Arilje.


gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!