opstina gornji milanovac

30. januar 2018.
Međunarodna naučna agrobiznis konferencija na Kopaoniku


Na Kopaoniku je 25. i 26. januara održana Međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2018. Jedan od pokrovitelja konferencije bila je i opština Gornji Milanovac koju je predstavljala Jasmina Marić, član opštinskog veća za kulturu i turizam.


Pod motom „Evropski put – put budućnosti“,na konferenciji su predstavljeni savremeni trendovi i standardi u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i turizma. Cilj konferencije bio je da se na naučnoj osnovi analizira povezanost ove tri oblasti sa naukom, kao i mogućnost realne podrške i uključivanja Srbije u fondove Evropske unije.


gm

Istaknuto je da, kada je Srbija u pitanju,Evropska unija poseban akcenat stavlja na oblast poljoprivrede, ruralnog razvoja, privrede i turizma. Poseban osvrt na konferenciji dat je javnom strateškom partnerstvu u ovim oblastima.


Pored ovih tema, na konferenciji se govorilo i o IPARD fondovima od 2015.-2020. godine za Srbiju, kao i o načinu pristupanja tim fondovima.


gm

U ime Vlade Republike Srbije, konferenciji je prisustvovala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i Danilo Golubović odgovorno lice za IPARD fondove za Srbiju ispred ovog ministarstva.


Prema rečima Jasmine Marić, Gornji Milanovac prvi put učestvuje na konferenciji MAK 2018. i ovim prisustvom na konferenciji, Opštini se otvara mogućnost da 2018. godine uđe u projekte obuhvaćene javno – strateškim partnerstvom: „Ono što je za našu opštinu najvažnije, a bilo je tema međunarodne konferencije jeste razvoj turizma. IPARD fondovi 2019. godine, pored poljoprivrede, pomagaće i razvoj seoskog turizma. Ovo znači da sva seoska domaćinstva koja su registrovana, a u okviru njih kategorisana domaćinstva imaće pomoć iz IPARD fondova za investicije koje podrazumevaju izgradnju, osavremenjivanje i poboljšanje usluge. Uslovi za konkurisanje će tek izaći, najverovatnije krajem godine i oni će biti objavljeni na sajtu ministarstva nadležnog za to pitanje, u ovom slučaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Mi smo perjanica u razvoju seoskog turizma u Srbiji i svaku šansu za unapređenje treba da iskoristimo .“


gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!