opstina gornji milanovac

17. januar 2018.
Proslava 165 godina od osnivanja varoši


Polaganjem venaca na trgu kneza Mihaila U Gornjem Milanovcu na spomenike knezu Aleksandru Karađorđeviću, vojvodi Milanu Obrenoviću i na spomen obeležje Osnivanju grada, kao i svečanom akademijom upriličenom u Domu kulture, obeleženo je 165 godina od osnivanja varoši.


gm

Na Spomenik knezu Aleksandru Karađorđeviću venac je položio predsednik skupštine opštine Gornji Milanovac Lazar Nikolić i zamenik predsednika skupštine opštine Gornji Milanovac Zoran Radovanović.


Na Spomenik vojvodi Milanu Obrenoviću venac je položila zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić i načelnik opštinske uprave Gornji Milanovac Aleksandar Jevtović.
gm

Na spomen-obeležje Osnivanju grada lovorov venac je položio predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.


Građane i uvažene goste svečane akademije u Domu kulture u ime opštine Gornji Milanovac, pozdravio je predsednik Opštine gospodin Dejan Kovačević. Govoreći ukratko o istoriji nastanka i razvoja varoši, predsednik je podsetio prisutne da je ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića 1853. godine, na desnoj obali reke Despotovica, na prostoru nazvanom „Divlje polje“, počela izgradnja varoši koja je dobila ime po istoimenoj reci Despotovica: „Najmlađe i tada najmanje okružno mesto Kneževine građeno je prema konturama jednog od prvih urbanističkih planova tadašnje Srbije. Prostrane i prave ulice, brojne javne i privatne zgrade, građene sa merom i stilom, odavale su sliku jedne potpuno nove, srednjoevropske varoši. Prostrani trg na kome već desetinama godina egzistiraju zgrada Okružnog načelstva, odnosno Crkva Svete Trojice, uz objekte Gimnazije i najstarije osnovne škole, čine ne samo arhitektonsku, već i vremensku, odnosno duhovnu sponu nekadašnjeg i sadašnjeg gradskog jezgra.“


gm

Uz kratko podsećanje kako je tekao razvoj Gornjeg Milanovca kroz istoriju ovih 165 godina, sa kojim se sve nedaćama suočavao i kako se uvek nekako dizao iz pepela, predsednik se osvrnuo i na budućnost. Potrebe savremenog čoveka i način kako bi se te potrebe pretočile u praksu, jesu krucijalno pitanje na koje ovdašnje društvo zajedno sa svim relevantnim činiocima grada mora dati vrlo temeljan i sveobuhvatan odgovor: „Veliki infrastrukturni objekti poput projektovanja i izgradnje pristupne saobraćajnice koja će spojiti naš grad sa Koridorom 11, sveobuhvatna rekonstrukcija Opšte bolnice, nove industrijske zone, gradnja dvorca Obrenovića u Takovu koji će podsećati na originalan i prvobitan objekat spaljen do temelja, dovršetak aneksa sporske hale Breza, odnosno memorijalnog parka „Brdo Mira“, zatim ulaganje u revitalizaciju gradskih i prigradskih ulica, ili proširenje kapaciteta predškolske ustanove, tj. savremeniji i efikasniji rad opštinskih službi, samo su deo onoga što se trenutno radi i što će, uveren sam u to, otvoriti značajno veće perspektive kako grada, tako i čitave opštine.

Sagledavajući prošlost i ceneći dostignuća ranijih generacija, mi današnji okrenuti smo savremenom dobu i posebno budućnosti. Vizijom, znanjem, upornim i nadasve promišljenim radom unapređujemo iz dana u dan ovu sredinu, čineći je poželjnom za život sadašnjih i budućih naraštaja.“


gm

Na kraju predsednik je svoj govor završio rečima da imamo puno razloga da budemo ponosni na Gornji Milanovac, ali da nam pripada ogromna obaveza koja se nameće kao imperativ da se naša Opština i u budućnosti mora bolje, savesnije i uzornije voditi: „Društvo u kome svi imaju jednaku šansu, gde se ceni stručnost i znanje, neguju porodične vrednosti a istovremeno vidi perspektiva, jeste ideal kome težimo i na čijem ostvarenju dajemo najbolje što imamo. To je naša obaveza prema precima i zavet prema budućim naraštajima. Zbog te plemenite misli moramo biti složni, jedinstveni i sve učiniti da Gornji Milanovac i dalje bude prepoznatljiv kao sredina velikih mogućnosti i pre svega časnih, vrednih i poštenih ljudi.“


U samom programu svečane akademije učestvovali vokalni solista Saša Nikolić koji je izveo himnu „Bože pravde“ i pesmu koju je napisao kneza Mihailo Obrenovića „Što se bore misli moje“.


gm

Nakon njega direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja, istoričar Aleksandar Marušić održao je svojevrsni čas istorije na temu „Gornji Milanovac od osnivanja do Drugog svetskog rata“.


Potom je nastupio recitator Srđan Stojanić recitujući „Trube“ Momčila Nastasijevića.


Program je završen numerom „Ovo je Srbija“ u izvođenju vokalnog soliste Saše Nikolića i klavirsku pratnju Aleksandra Cicvarića.


gm

gm

gm

gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!