opstina gornji milanovac

26. decembar 2017.
Eko pogled na naš grad


U Domu kulture održana je manifestacija „Eko pogled na naš grad“ u organizaciji Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac posredstvom Kancelarije za zaštitu životne sredine.


Cilj ove manifestacije je predstavljanje prirodnih potencijala opštine Gornji Milanovac i promovisanje budućih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.


gm

Na početku manifestacije okupljenima se obratio načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac Aleksandar Jevtović.


gm

„Poštovani nastavnici i profesori, dragi učenici, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, dobitnici priznanja, dame i gospodo, zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime opštine Gornji Milanovac.Opština Gornji Milanovac prepoznala je značaj timskog rada na rešavanju problema zaštite i unapređenja životne sredine, što je i glavni razlog pokretanja Manifestacije ''EKO pogleda na naš grad''. Ovom manifestacijom se zaokružuju aktivnosti na polju ekologije i zaštite životne sredine Opštinske uprave u 2017. godini i najavljuju nove u 2018.godini. Pod pokroviteljstvom Kancelarije za zaštitu životne sredine Opštinske uprave, u 2017.godini realizovane su mnoge aktivnosti:prolećna i jesenja akcija ''Očistimo grad i opštinu'' uz učešće nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola, JKP ''Gornji Milanovac'', javnih ustanova, privrede, nevladinih organizacija i medija; čišćenje i sanacija 21 divlje deponije u gradu i na seoskom području.Ukupno je uklonjeno 475 m3 otpada iz prirode. Vrednost radova je 1.496.000,00 dinara, a sve je plaćeno iz Fonda za zaštitu životne sredine; sa područja svih seoskih Mesnih zajednica vršilo se redovno odvoženje smeća preko JKP ''Gornji Milanovac'',o trošku Opštinske uprave, u vrednosti od 9 miliona dinara obezbeđenih iz Fonda za zaštitu životne sredine, čime se rešava problem otpada na seoskom području kroz pravilno deponovanje istog na deponiju ''Vujan''; Opštinska uprava finansira i delatnost zoohigijene u skladu sa Odlukom o zoohigijeni, gde se u saradnji sa ovlašćenim operaterom neškodljivo uklanjaju životinjski leševi i organizuje transport i stručno upravljanje organskim otpadom; Opštinska uprava Gornji Milanovac podržala je učešće dece iz OŠ ''Takovski ustanak'' Takovo na republičkom takmičenju iz oblasti zaštite životne sredine-Ekokviz, i time bila jedina opština učesnik ovog kviza pored tri grada: Beograda, Zrenjanina i Vranja; za Monitoring kvaliteta parametara životne sredine Opštinska uprava je izdvojila 1.200.000,00 dinara za merenje kvaliteta voda sa 5 javnih česmi: Ždreban, Svračkovci, Mlakovac, Majdan i Savinac, merenje nivoa buke na 12 lokacija u gradu i ispitivanje i praćenje kvalitet vazduha, svakodnevno, u zoni centra grada. Svi podaci su javno dostupni na sajtu opštine“, rekao je načelnik Opštinske uprave.


gm

Dodao je da je opština Gornji Milanovac prepoznatljiva po svojim kulturnim, istorijskim, prirodnim i turističkim vrednostima i lepotama, a cilj je da bude i lider zdrave životne sredini bez divljih deponija i smeća, sa čistim vodama i odgovornom proizvodnjom.


„Zato svi moramo biti deo tima koji dobija bitke za zdravlje i radost naše dece.Razvijajmo ekološku svest, pre svega kod dece, jer samo tako možemo stvoriti zdraviju sredinu za život“, rekao je Jevtović.


gm

U programu su učestvovali JP „Srbijašume“, Muzej rudničko-takovskog kraja, JKP „Gornji Milanovac“, Hor OŠ „Kralj Aleksandar I“, Predškolska ustanova „Sunce“ i Kulturni centar.


Zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić uručila je zahvalnice i poklone zaslužnim preduzećima, ustanovama i pojedincima sa teritorije opštine Gornji Milanovac za istaknute aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine u toku 2017. godine. Priznanja su dobili: JP „Srbijašume“ - Šumska uprava Gornji Milanovac, Muzej rudničko-takovskog kraja, JKP „Gornji Milanovac“, preduzeće „Foka“ d.o.o, OŠ „Takovski ustanak“ Takovo, Dragana Nikitović, Hor i orkestar OŠ „Kralj Aleksandar I“, Predškolska ustanova „Sunce“ i Kulturni centar.


gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!