opstina gornji milanovac

4. decembar 2017.
Usvojen Izveštaj o izvršenju budžeta


Predstavnici Opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije obeležili su danas godišnjicu Kolubarsko-suvoborske bitke, polaganjem venaca na spomen biste Vojvodi Živojinu Mišiću, Đeneralu Terziću, spomeniku 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima i time odali počast slavnim ratnicima Kolubarsko–suvoborske bitke


gm

Na bistu Živojina Mišića, venac je u ime opštine Gornji Milanovac položila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.


Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.


U zgradi Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu za vreme Kolubarske bitke nalazio se štab Živojina Mišića iz kojeg je 1914. godine izdato naređenje o početku Rudničke ofanzive.


gm

gm

gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!