opstina gornji milanovac

12. novembar 2017.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu


Gornji Milanovac se i ove godine pridružio lokalnim samoupravama koje su obeležile Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Tim povodom zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić položila je venac na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću na Trgu kneza Mihaila. Pored predstavnika opštine Gornji Milanovac, vence su položili i predstavnici Vojske Srbije i Društava za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.


gm

„Za četiri godine, u 14 država, na tri kontinenta, oko 50 miliona vojnika učestvovalo je u ratu, od kojih je oko 10 miliona izgubilo živote. Takođe, bilo je nekoliko miliona civilnih žrtava. Srbija je, 28. jula 1914. godine, depešom dobila obaveštenje da joj je Austrougarska objavila rat. Neposredan povod za to bilo je ubistvo Franca Ferdinanda u Sarajevu. Srbija je dala veliku žrtvu u Velikom ratu, izgubila je preko milion stanovnika i oko 60% muškog stanovništva. Srbija je 1914. godine imala tri pobede nad Austrugarskom i Nemačkom silom, od koji je za Gornji Milanovac najznačajnija Kolubarska bitka. Naša je obaveza, i moralna i svaka druga, da se sećamo svih žrtava i da im svake godine i na svakom mestu odajemo počast“, istakao je istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.


gm

Dan primirija u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji, koji se obeležava od 2012. godine. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine, u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.


gm

gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!