opstina gornji milanovac

2. oktobar 2017.
Mladi iz Norveške u poseti Milanovcu


U okviru programa „Razumevanje je sećanje“ u Gornjem Milanovcu boravi grupa od dvadesetoro dece iz Norveške i petoro iz Prokuplja. Njima su domaćini petnaestoro dece iz naše opštine. To je uzvratna poseta mladih iz Norveške, jer su deca iz naše opštine u junu boravila u toj državi. Posetili su kulturno-istorijske znamenitosti Gornjeg Milanovca, prisustvovali časovima u našim školama i uzeli učešće u programima obeležavanja 30 godina Norveške kuće.


„U Gornji Milanovac smo došli zbog obeležavanja 30 godina Norveške kuće. Takođe, razlog posete su projekat „Erazmus +“ i u okviru njegaprogram „Razumevanje je sećanje“, ali i obeležavanje 75 godina od kako su internirci otišli u Norvešku. Prvi susret naših naroda bio je pre 75 godina, nažalost povodom interniraca koji su došli u našu zemlju. Sledeće što se desilo bilo je pre 30 godina, kada je izgrađena Norveška kuća. Ovo je sada prilika da na jedan novi način uspostavimo novu vrstu kontakta, posebno među mladim ljudima. Bili smo u Takovu i na Savincu, obišli grad, susreli se sa ljudima. Zadovoljstvo nam je da se sretnemo sa prijateljima koji su bili naši gosti u Norveškoj. Inicijatori našeg projekta su mladi iz komune Vefsn i oni su ti koji su aplicirali za sredstva. Cilj je da mladi iz Srbije mogu da ih posećuju u Norveškoj“, rekao je Harald Fakvam, saradnik u komuni Vefsn zadužen za saradnju sa Omladinskim savetom.
gm    gm

gm    gm

gm    gm

Gosti iz Norveške posetili su Takovo, gde su obišli Crkvu brvnaru, Muzej Drugog srpskog ustanka, znamenito mesto „Takovski grm“, kao i prostor na kome je planirana izgradnja dvorca. Obišli su Savinac i Brusnicu.Uzeli su učešće u Maršu prijateljstva i obeležavanju 30 godina Norveške kuće.


„Komuna Vefsn je bratimljena sa opštinom Gornji Milanovac i zbog toga smo mi ovde. Održavamo kontakte i putem društvenih mreža ali to nije isto kao i kada dođete i uživo se upoznate sa srpskom kulturom i tradicijom, kao i sa ovdašnjim ljudima.Kao što samo ime projekta kaže naša želja je bila da se kroz susrete što bolje sa njima upoznamo. Takođe, kroz ovaj projekat smo se družili sa učesnicima projekta „Mladi u fokusu“. Sledeće što nam je cilj da nađemo mlade u Srbiji koji bi se uključili u projekat i radili na njemu“, istakli su mladi Norvežani.


Tokom boravka u Etno selu „Jevtovići“ prijatelji iz Norveške probali su tradicionalna jela srpske kuhinje, upoznali su se sa svim čarima seoskog turizma, a na kraju dana su naučili da igraju kolo.
gm    gm

gm    gm

gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!