opstina gornji milanovac

29. septembar 2017.
Poseta prijatelja iz Norveške


U zgradi Okružnog načelstva, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević organizovao je prijem za goste i Norveške. U posetu Gornjem Milanovcu stigli su gradonačelnik Jan Arne Lovdahl i predstavnici bratske komune Vefsn, ljudi koji su učestvovali u gradnji Norveške kuće, kao i dvadesetoro dece koji borave u uzvratnoj poseti Gornjem Milanovcu.


U subotu, 30. septembra, obeležava se veliki jubilej - 30 godina Norveške kuće.


gm

„Želim vam dobrodošlicu u Gornji Milanovac. Drago mi je što vas ponovo vidim u Gornjem Milanovcu, jer sam ja dva puta bio kod vas u Norveškoj i smatram vas prijateljima. Uvek ste bili dobri domaćini i ja ću se potruditi da se i kod nas osećate lepo. Sutra obeležavamo 30 godina od izgradnje Norveške kuće, ali ovo prijateljstvo traje preko 40 godina. Za to vreme promenjeno je mnogo predsednika opština ali prijateljstvo je opstalo i to je dokaz da je iskreno i pravo. Ja sam boravio na obeležavanju Krvavog puta u čast stradalih jugoslovenskih interniraca u Norveškoj, i to stradanje je dovelo do uspostavljanja čvrstih veza između dva naroda. Danas imamo i razmenu mladih iz Srbije i Norveške, naša deca su bila u Norveškoj u junu, sada su mladi iz Norveške kod nas i to će se nastaviti i u budućnosti.

Pored Norveške kuće, postoji još jedno važno mesto koje ćemo sutra obići, a to je Brdo mira gde se nalazi spomenik stradalim internircima u Norveškoj. Opština Gornji Milanovac i Ministarstvo privrede obezbedili su sredstva za završetak kompleksa i sledeće godine ćemo imati potpuno renoviran spomen park, na ponos svih nas. Plan je da do Dana opštine otvorimo park i ja vas pozivam da budete naši gosti i u aprilu“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


gm

Prema rečima predsednika opštine zajedno sa Društvom srpsko-norveškog prijateljstva radi se na rekonstrukciji Norveške kuće i radiće se na tome da joj se vrati stari sjaj.


„U ime komune Vefsn zahvaljujem se na dobrodošlici i mogu reći da smo ovde po ko zna koji put i da se osećamo prelepo. Drago mi je da čujem da se rekonstruišu Norveška kuća i Brdo mira, i moramo da radimo da se održavaju stalno a ne samo za jubileje. Potrudićemo se da obezbedimo da održavanje Norveške kuće uđe u program Kraljevine Norveške“, istakao je gradonačelnik Jan Arne Lovdahl.


gm

Gosti iz Norveške, koji su posetili Gornji Milanovac i kada se gradila Norveška kuća, ističu da im je Srbija „poklon u srcu“ i da im je drago da su opet tu.


gm

Nakon prijema u zgradi Okružnog načelstva, u kabinetu predsednika opštine održan je zvanični sastanak sa predstavnicima komune Vefsn.


Razgovaralo se o zajedničkim projektima iz oblasti razmene mladih, izgradnje Doma za stara lica, Srpskom festivalu svetske muzike,…


gm

U Gornjem Milanovcu je i grupa od dvadesetoro dece iz Norveške i petoro iz Prokuplja. Njima su domaćini petnaestoro dece iz naše opštine. To je uzvratna poseta mladih iz Norveške u okviru programa „Razumevanje je sećanje“. Oni će u narednih nekoliko dana posetiti kulturno-istorijske znamenitosti Gornjeg Milanovca, prisustvovati časovima u našim školama i učestvovati u programima obeležavanja 30 godina Norveške kuće.


gm

gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!