opstina gornji milanovac

26. novembar 2014.
Ambasador Poljske u Gornjem Milanovcu


Ambasador Poljske u Beogradu posetio školu u Gornjim Banjanima


nasa imovina

Ambasada Poljske donirala školi u Gornjim Banjanima za zamenu prozora, oluka i obnovu fasade 10.560 evra. U ovoj osmorazrednoj školi u Gornjim Banjanima nastavu trenutno pohađa 48 đaka, među kojima su i dva prvaka, a naredne godine biće ih sedmoro, zahvaljujući donaciji ambasade Poljske prošle i ove godine škola je dobila potpuno nov izgled.


- Ambasada Poljske je najpre pomogla u rekonstrukciji škole u Pranjanima, prošle i ove godine u Gornjim Banjanima, a očekujemo da u narednoj pomogne i u rekonstrukciji škole u Boljkovcima. Tokom iduće godine iz opštinskog budžeta obezbedićemo sredstva za saniranje mokrih čvorova u školi u Gornjim Banjanima, čime će upotpunosti biti uređena - rekao je ovom prilikom predsednik opštine Milisav Mirković.


U ime domaćina goste iz ambasade, lokalne samouprave, roditelje dece je pozdravila direktorka OŠ "Takovski ustanak" Branka Žižović.


- Posle godinu dana imamo čast da ponovo ugostimo ambasadora Poljske u Beogradu Aleksandra Hečka i njegove saradnike. Prošle godine smo u isto vreme predstavili projekat zamene vrata na školskoj zgradi koji je u potpunosti finansiralo Ministarstvo inostranih poslova Republike Poljske u vrednosti od 7.680 evra. Školski tim za razvojno planiranje uradio je projekat sa kojim smo konkurisali kod poljske ambasade i na naše veliko zadovoljstvo i on je prihvaćen. Vrednost novog projekta je 10.560 evra, a zahvaljujući njemu u školi je zamenjeno 35 prozora, postavljeni novi oluci, snegobrani, a obnovljena je i fasada.


Zadovoljstvo novom posetom ambasadora izrazio je i predsednik opštine. - Zahvalni smo vam na pomoći koju Vlada Poljske pruža našoj opštini, a verujem da ćemo sarađivati i u buduće kroz neke druge projekte. Kao lokalna samouprava spremni smo da u njima učestvujemo finansijski, te da zajednički gradimo neke nove objekte. Još jednom zahvaljujem na onome što ste uradili za meštane ovog kraja, prvenstveno za decu, ali i za lokalnu samoupravu.


Kako je istakao ambasador Hečko, možda ova pomoć i nije velika, ali je dobar korak za buduću saradnju.


- Ubeđen sam da u narednom periodu može doći do druge vrste saradnje. Veliki broj poljskih turista svake sezone prolaze Ibarskom magistralom na letovanje na Jadran i u Grčku, tako da bi trebalo da pričamo o turističkoj ponudi za njih, kako bi novac ostao u vašoj opštini. Kolega iz Italije mi je rekao da ima 600 italijanskih preduzeća u Srbiji, a Poljska jedno, ali ima 400 hiljada ljudi koji idu kroz Srbiju i ne znaju ništa o njoj osim puteva. O turističkim potencijalima vaše zemlje pričao sam sa našim predstavnicima nadležnog ministarstva, tako da bi bilo dobro da Poljaci naredne sezone posete neka vaša etno sela - naglasio je ambasador.


Svečanost povodom završnih radova u školi upotpunili su prigodnim programom učenici škole, a direktorka škole i ambasador potpisali su i protokol o urađenim poslovima na školskoj zgradi.


nasa imovina    nasa imovina    nasa imovina
nasa imovina    nasa imovina
Pročitajte vest i na sajtu RTS-a
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!