opstina gornji milanovac

22. septembar 2017.
Besplatna registracija stambenih zajednica


Registracija stambenih zajednica počela je 12. juna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Tim povodom, načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović pozvao je sugrađane, koji žive u stambenim zgradama, da registruju stambene zajednice što pre, a do 12. decembra se ne naplaćuje lokalna komunalna taksa za navedenu uslugu.


gm

„Na sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac, koja je održana 25. avgusta, doneta je Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji opštine Gornji Milanovac koja je u skladu sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Ovom Odlukom propisano je postojanje upravnika stambene zajednice kao i mogućnost da lica koja žive u stambenim zgradama mogu registrovati stambene zajednice. Ovaj postupak registracije besplatan je do 12. decembra 2017. godine. Nakon tog datuma sama lokalna samouprava će vršiti registraciju stambenih zajednica. Svaka stambena zajednica će biti posebno pravno lice, koje ima prava i obaveze u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada i Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji opštine“, rekao je načelnik Opštinske uprave.


Ovim aktima precizno je definisano šta se sme a šta ne sme činiti u stambenim zgradama, a nadležni organi će vršiti kontrolu njihove primene.


gm

„Novim Zakonom su utvrđena mnogo veća prava za stanare zgrada, tako da ja još jednom pozivam naše sugrađane, koji žive u stambenim zgradama, da registruju svoju stambenu zajednicu. Sve potrebne informacije građanimogudobiti elektronskim putem na sajtu opštine Gornji Milanovac (klikom na link Registracija stambenih zajednica) ili u Uslužnom centru Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, kao i na broj telefona 032/515-0537, a popunjeni obrasci i dokumentacija predaju se na Pisarnici opštine. Mi ćemo uskoro pozvati stanare zgrada na jedan zajednički sastanak kako bi im još jednom predstavili sve prednosti postupka registracije stambene zajednice. Jedna od prednosti je, na primer, mogućnost konkurisanja za sredstva za renoviranje zajedničkih prostorija. Takođe, lokalna samouprava priprema jednu Odluku u vezi sa osnivanjem Fonda za energetsku efikasnost, pa će registrovane stambene zajednice moći da konkurišu i za ova sredstva“, istakao je Jevtović.


Do sada su registrovane dve stambene zajednice, u prethodnoj registraciji po starim propisima bilo je registrovano samo petnaest stambenih zgrada.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!