opstina gornji milanovac

17. septembar 2017.
Obeležena godišnjica oslobođenja Rudničko-takovskog kraja od fašizma


Povodom obeležavanja 73 godine pobede nad fašizmom danas je u zgradi Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu održan 23. Sabor boraca oslobodilačkih ratova opštine Gornji Milanovac i njihovih potomaka.


gm

Pre samog početka programa svečanosti, na gradskom trgu na spomenik "Slobode", vence su položili predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave, gornjomilanovačke boračke organizacije i podružnice društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova srbije do 1918. godine.


Vladimir Jovanović, organizator Sabora boraca oslobodilačkih ratova i pozvao je sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast junacima koji su dali svoje živote u vekovnoj borbi srpskoga naroda za svoju slobodu.


gm

U ime lokalne samouprave zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić poručila je prisutnima da se sloboda kao najviša ljudska vrednost ne sme igubiti niti zaboraviti.


„Na ovakvim okupljanjima uvek iznova shvatim koliko je teško ne govoriti previše, a kazati dovoljno.

Ima, međutim, jedna istina koju nije teško, niti suvišno ponoviti u svakoj prilici. Ta istina kaže da smo narod koji u svojoj istoriji ima previše ratnih dana a koji je opet duboko u svom biću narod slobodarske misli, dobrih domaćina i vrednih ljudi... Zato je naša obaveza da se sećamo svih tih ljudi koji su dali svoje živote, naša je obaveza da to što se desilo te 1944. godine prenosimo na buduće generacije.

Ne smemo nikad, ni na koji način da dozvolimo da sloboda kao najviša ljudska vrednost bude izgubljena ili zaboravljena.

Zato vama, borcima i potomcima naših slavnih ratnika poručujem da će opština kao i do sada imati dužnost ali i obavezu da pomaže rad boračke organizacije i obeležava važne datume i događaje.

Želim vam dobro zdravlje i ličnu sreću“, istakla je u svom obraćanju Jadranka Dostanić.


gm

Inače, današnja svečanost povodom obeležavanja jubileja - 73godine od oslobođenja Rudničko-takovskog kraja od nemačkih okupatora održana je u zgradi Okružnog načelstva iz koje je slavni vojvoda Živojin Mišić komandovao svojim junacima da krenu u odlučnu Rudničku ofanzivu, kada je započeta Suvoborsko-kolubarska bitka gde je izvojevao jednu od najblistavijih svojih pobeda.


Svečanost su izvođenjem tradicionalnih pesama upotpunili članovi pevačka grupe Kulturno umetničkog društva „Šumadija“.


gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!