opstina gornji milanovac

16. septembar 2017.
Obeležena godišnjica misije „Halijard“


Na Galovića polju, u Pranjanima, obeležena je godišnjica Halijard misije. Događaju su prisustvovali ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i predstavnici Vojske Srbije, Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. Obeležavanje godišnjice započelo je uz intoniranje himni i polaganje venaca na spomenik. U Crkvi je održan pomen učesnicima Misije. Nakon toga, orkestar vazduhoplovstva SAD održao je koncert u prostorijama OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima gde su po prvi put ove godine porodicama koje su pomagale američkim avijatičarima uručene zahvalnice od strane fondacije „Halijard“.


gm

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio se prisutnima i rekao koliko je Misija Halijard značila tada Jugoslovenskoj vojsci i vojsci SAD.


"Misija Halijard je jedna od najvećih takvih misija izvedenih u Drugom svetskom ratu i ona samo pokazuje sposobnost tadašnje naše vojske da se uhvati u koštac sa znatno brojnijim neprijateljem i sa svojim saveznicima u njoj uspe”, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević, dodajući da je srpska vojska i dalje spremna za nove izazove.


gm

„To smo pokazali i pre nekoliko dana sa prijateljskom armijom SAD u zajedničkoj vežbi pod nazivom Sajber Tesla 2017. Pored toga što smo pokazali da možemo ravnopravno da učestvujemo u osvajanju novih tehnologija, takođe smo još jednom pokazali naše prijateljstvo sa SAD”, kazao je Kovačević.


Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot posebnu zahvalnost uputio je Fondaciji Halijard na onome što rade svake godine, kao i predsedniku opštine Gornji Milanovac.


gm

„Pravi junaci su Srbi koji su spasavali pilote, obični seljaci koji su ih čuvali, lečili i dali zadnje mrvice svog hleba da bi hranili ove nepoznate ljude čak iako su njihova deca bila gladna. Koji su ispred nosa Nemaca čistili ovo mesto kao bi postala pista za avione. Znajući da kada se spasavanje završi i avioni odu, njihov život će još uvek biti u opasnosti. To su za mene pravi junaci”, istakao je ambasador.


Halijard misija najveća je akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu i izvedena je u Srbiji. Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Na taj način spašeno je više od 500 američkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota evakuisan je u Pranjanima sa improvizovanog aerodroma 1944. godine. Stotine seljaka iz okolnih sela radilo je svakodnevno sa volovskim zapregama tokom marta 1944. godine, kako bi izgradili improvizovani aerodrom za evakuaciju. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao „Operation Halyard“ i smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!