opstina gornji milanovac

30. avgust 2017.
Nastavak ulaganja u poljoprivredu i selo


Opštinsko rukovodstvo opštine Gornji Milanovac veliku pažnju posvećuje poljoprivrednim proizvođačima, poljoprivredi i selu. Svakodnevno se u mesnim zajednicama, na čitavoj teritoriji opštine, izvode radovi na poboljšanju infrastrukture, kako bi se olakšao život i rad naših sugrađana koji žive na selu. Takođe, lokalna samouprava, posredstvom Kancelarije za poljoprivredu, nastavlja da subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju.


Ukupno je, u 2017. godini, u budžetu opštine za razvoj poljoprivrede opredeljeno 50 miliona dinara, što opštinu Gornji Milanovac svrstava u red onih lokalnih samouprava koje najviše ulažu u agrar, ako se pogleda ukupan broj stanovnika.Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje opredeljeno je 39.800.000,00 dinara.


gm

Do 30. avgusta 2017. godine podneto je ukupno 1024 zahteva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje iz budžeta opštine Gornji Milanovac.Potpisano je 396 ugovora i po njima isplaćeno 21.240.863,00 dinara. U postupku pripreme za isplatu je još 628 zahteva ukupne vrednosti 14.248.793,20 dinara.


Svakodnevno se primaju novi zahtevi i uporedo izrađuju rešenja i potpisuju novi ugovori o dodeli podsticajnih sredstava. Preostala raspoloživa sredstva po osnovu subvencija iznose 4.310.343,80 dinara.


Kao mera koja je izazvala najveće interesovanjei opravdanost je mera veštačkog osemenjavanja po kojoj je podneto 549 zahteva. Rečje o meri koja je prvi put obuhvaćena ovim programom. Veliki broj zahteva odnosi se na kupovinu opreme za navodnjavanje, kupovinu priključnih mašina (freze, sitnilice, kosačice, atomizeri, prskalice), kupovinu višegodišnjih sadnica, kao i kupovina umatičenih jagnjadi i junica.


Mali broj zahteva odnosi se na subvencionisanje premije osiguranja, iako je to nova mera i mera koja se ove godine pokazala kao mera koja bi morala biti više zastupljena, zbog sve češćih vremenskih neprilika.


Prema rečima predsednika opštine Dejana Kovačevića, cilj dodele podsticajnih sredstava je podizanje konkurentnosti proizvodnje, stvaranje tržišno održivog proizvoda i podizanje standarda života poljoprivrednih proizvođača u ruralnoj sredini, kroz povećanje i stabilnost dohotka poljoprivrednih gazdinstava.


Kancelarija za poljoprivredu pružila je stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su konkurisali za sredstva za nabavku novih traktora na Konkursu Ministarstva poljoprivrede. Za sada je, po tom osnovu,više od 10 poljoprivrednika iz naše opštine kupilo nove traktore, uz subvenciju od 50% do 65% od ukupne vrednosti.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!