opstina gornji milanovac

25. avgust 2017.
Usvojen Izveštaj o izvršenju budžeta


U Velikoj sali organa opštine Gornji Milanovac održana je dvanaesta redovna sednica Skupštine opštine. Na dnevnom redu našlo se dvadeset devet tačaka.


gm

Kao prvu tačku dnevnog reda, odbornici su usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za period 1.01. -30.06.2017.godine.


„Izvršenje budžeta na nivou svih budžetskih korisnika je oko 45 odsto. Nešto je lošije na Opštinskoj upravi, u delu Razvoj zajednice, gde jesu najveći infrastrukturni projekti ali kako se u drugom delu godine radi najviše na infrastrukturi i ta situacija će biti daleko bolja u izveštaju za prvih devet meseci 2017. godine. Raduje me povećanje prihodovne strane budžeta, to povećanje dolazi od poreza na zarade što znači da imamo veću privrednu aktivnost u opštini. Povećanje prihoda na poreze na samostalne delatnosti je na nivou od 7 odsto što je pokazatelj da smo na pravi način usmerili novac kroz pomoć za samozapošljavanje. Mi ćemo sa Savetom za zapošljavanje opštine Gornji Milanovac raditi na pravljenju strategije u ovoj oblasti i za 2018. godinu. Najveći deo troškova po pitanju tužbi odnosi se na Dom kulture i radnje koje su preduzimane pre mog stupanja na dužnost predsednika opštine“, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.


Skupština opštinedonela je Odluku o potvrđivanju Sporazuma o bratimljenju između opštine Gornji Milanovac i grada Probištip u Makedoniji. Predsednik opštine Dejan Kovačević i gradonačelnik Probištipa Toni Tonevski potpisali su 23. aprila Sporazum o bratimljenju dva grada.


gm

Odbornici su usvojili nekoliko tačaka dnevnog reda iz oblasti urbanizma. Donete su,Odluka o pribavljanju katastrske parcele broj 40192/6, KO Gornji Milanovac, u javnu svojinu Opštine Gornji Milanovac,Odluka o izradi Plana detaljne regulacije „Most na reci Jasenici“, na državnom putu IIA reda br.152, na delovima kp.br. 75/1, 75/2, 302, 303, 2465 i 2569, KO Rudnik i Rešenje o ukidanju dobra u opštoj upotrebi-nekategorisanog puta na k.p. br.1384/2 KO Nevade i proglašenju dobra u opštoj upotrebi na k.p.br802/2 i 804/3 KO Nevade.


Doneta je Odluka o usvajanju izmene Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Gornji Milanovac „Gornji Milanovac 2025“. Predsednik opštine je istakao da će od ponedeljka u Gornjem Milanovcu boraviti stručnjaci preduzeća „Koridori Srbije“ koji će vršiti predmer i predračun radova za pristupnu saobraćajnicu auto-putu.


Takođe, doneta je Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji opštine Gornji Milanovac kojom se, prema rečima predsednika opštine, otvaraju vrata za uvođenje profesionalnih upravnika zgrada.


gm

Na predlog Opštinskog veća, doneto je Rešenje o imenovanju predsednika i članova Organizacionog odbora 14. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature. Članovi Organizacionog odbora su: zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, Radoš Gačić, Branka Vučićević Vučković, Miodrag Danilović, Predrag Lošić i Vesna Banašević.


Usvojene su i tri tačke dnevnog reda koje se odnose na životinje i njihovo držanje. Donete su Odluka o uslovima za držanje domaćih životinja na teritoriji opštine, Odluka o zoohigijeni na teritoriji opštine i Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Prema rečima šefa Kancelarije za zaštitu životne sredine Nevene Obradović, novom Odlukom o zoohigijeni predviđeno je da su vlasnici dužni da u roku od tri dana prijave izgubljenog psa ili mačku, dok je uginuće životinje neophodno prijaviti u roku od 24 časa. Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji opštine donosi se na osnovu Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu.


Odbornici su usvojili i Zaključak o usvajanju Plana rada sa finansijskim planom Apoteke Gornji Milanovac za 2017. godinu.


„Apotekarska ustanova u Gornjem Milanovcu uspela je radom novog rukovodstva da vrati oko 17 miliona dinara duga koji je nasleđen u iznosu od oko 60 miliona dinara. Drago mi je što smo zaustavili taj trend gubitaka od 500.000 dinara na mesečnom nivou i što imamo pozitivno poslovanje Apoteke koja uspeva, bez pomoći osnivača, da vraća taj dug. Problem u apotekarskim ustanovama u Srbijidelom je nastao zbog ograničenja marži ali i zbog lagodnog ponašanja rukovodilaca tih ustanova. Nama danas stižu na naplatu dugovi iz prošlosti. Urađena je racionalizacija broja zaposlenih, a u najskorijem periodu ćemo izaći sa strategijom za Apoteku Gornji Milanovac. Razgovaraću sa direktorom da se veća količina lekova uputi na seoska područja, jer ovde u gradu naši sugrađani imaju alternativu u vidu velikog broja apoteka što na selu nije slučaj“, rekao je predsednik opštine.


Opštinsko veće uputiloje Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje Zaključak o prihvatanjupredloga Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u organima opštine Gornji Milanovac, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Gornji Milanovac za 2017.godinu. Odbornici su usvojili Odluku. Načelnik Opštinske uprave istakao je da je Odlukom predviđeno ukupno 491 zaposlen na neodređeno vreme.


Skupština opštine donela je nekoliko odluka koje se odnose na rad Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac. Usvojeno je Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskog plana i programa poslovanja preduzeća za 2017. godinu, Zaključak o usvajanju Izveštaja o poslovanju Javnog preduzeća za 2016.godinu,Zaključak o davanju saglasnosti izmene i dopune Programa poslovanja Javnog preduzeća za 2017.godinu,Zaključak o prihvatanju dopuna Cenovnika usluga i radova u Javnom preduzeću za izgradnju opštine,Zaključak o usvajanju Izveštaja o poslovanju Javnog preduzeća za puteve opštine Gornji Milanovac za 2016.godinu,kao i Rešenje o imenovanju članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća za izgradnju opštine.


gm

Odbornici su usvojili Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja za 2017. godinu JKP “Gornji Milanovac“ i Zaključak o usvajanju izveštaja o poslovanju JKP „Gornji Milanovac“ za 2016. godinu.


„Izveštaj za 2016. godinu i podatak o gubitku JKP „Gornji Milanovac“ od 1.700.000,00 dinara na dan 30.6.2017. rezultat su rada prethodnog rukovodstva JKP. Svi znamo strukturu duga, da je preko 150 miliona dinara potraživanje JKP prema građanima i privredi, ali imamo i situaciju da su nekih 90 miliona dinara sporna i nenaplativa potraživanja koji se provlače kroz izveštaje duži niz godina. Ja bih bio najsrećniji da JKP ima dobit jer bi to značilo da možemo da gradimo novu komunalnu infrastrukturu ali je realnost, nažalost, drugačija i mi moramo pogledati istini u oči i podvući crtu i reći kako koje preduzeće posluje“, istakao je predsednik opštine.


Skupština opštine donela je Rešenje o imenovanju Predraga Markovića za vršioca dužnosti direktora Ustanove „Sportsko-rekreativni centar“ i Rešenje o imenovanju Desimira Ćalasana za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac. Data je i saglasnosti na Statut Ustanove „Sportsko-rekreativni centar“.


Skupština opštinedonela je Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Ustanove „Međuopštinski istorijski arhiv“ za grad Čačak i opštine Gornji Milanovac i Lučani, Zaključak o usvajanju Izveštaja o radu Međuopštinskog istorijskog arhiva za 2016.godinu,Zaključak o davanju saglasnosti na odluke Upravnog odbora Javnog preduzeća za vodosnabdevanje „Rzav“ Arilje, broj: 402/2017 i 405/2017 od 31.05.2017. godine, Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskih odbora.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!