opstina gornji milanovac

27. jul 2017.
Biomasa - energent budućnosti


U zgradi Okružnog načelstva održan je sastanak u organizaciji predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije. Tema sastanka bio je sistem grajanja u gradovima i opštinama i mogućnost prelaska na biomasu. Na sastanku su učestvovali predsednici opština i predstavnici lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća. Sastanku su prisustvovali predstavnici 11 lokalnih samouprava: Gornji Milanovac, Paraćin, Čačak, Rača, Krupanj, Požega, Arilje, Kragujevac, Loznica, Jagodina i Trstenik.


gm

„Želim da vas pozdravim u ime opštine Gornji Milanovac i da se zahvalim Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima što ulaže ovolike napore kako bi pomogli lokalnim samoupravama da prevaziđu probleme i smanje troškove grejanja u budućnosti. Takođe, drago mi je što je Gornji Milanovac izabran da bude domaćin ovog skupa, jer smo mi zainteresovani za sistem grejanja na biomasu i grejanja na obnovljive izvore energije uopšte. Kotlarnici u Gornjem Milanovcu predstoji rekonstrukcija i izuzetno smo zainteresovani za ovaj program Vlade Republike Srbije i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Nadam se da će, kao posledica ovog sastanka, doći do promene energenata za grejanje jer ćemo imati niže cene za grejanje ali i zdraviju životnu sredinu. Mi i dalje koristimo mazut kao energent i to je neprihvatljivo iz mnogo razloga i mora se menjati“, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.


gm

Đorđe Vuković je, u ime Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, predstavio projekat države za finansiranje prelaska sistema za grejanje u gradovim i opštinama na biomasu. U pitanju je kredit KFW banke u vrednosti od 80 miliona evra. Gradovi i opštine koje učestvuju u I fazi ovog projekta mogu 2019. i 2020. godine očekivati toplane na biomasu. Prema rečima Vukovića preko 200 miliona evra su gubici u toplanskom sistemu u Srbiji na godišnjem nivou, a biomasa nam propada iako raspolažemo velikim šumskim bogatstvom. Promenom sistema grejanja u gradu od 100.000 stanovnika dobijaju se uštede od oko 2 miliona evra godišnje što dovodi do toga da se investicija prelaska grejanjana biomasu isplati kroz dve - tri godine.


gm

Svi sagovornici su se složili da je neophodno da se dobro pripremi neophodna dokumentacija za sve projekte i da se nastave intenzivni sastanci o ovim temama.


gm

Pre sastanka u Okružnom načelstvu, održan je sastanak predsednika opštine Dejana Kovačevića i predstavnika Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima o svim projektima koje, na teritoriji Gornjeg Milanovca, finansira Kancelarija, kao i planovima za buduće investicije i pitanje izgradnje Takovskog dvorca.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!