opstina gornji milanovac

26. jun 2017.
Poseta Kraljevini Norveškoj


Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević boravio je prethodne sedmice u trodnevnoj službenoj poseti Kraljevini Norveškoj. U delegaciji su bili i direktor Muzeja Aleksandar Marušić, opštinski pravobranilac Marija Filipović, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Sandra Ralović i četrnaestoro dece iz naše opštine. Mladi iz naše opštine, koji u Norveškoj borave u okviru programa razmene i projekta „Razumevanje je sećanje“, ostaju u Norveškoj do 28. juna.


gm

U Saltdal selu obišli su Muzej „Krvavog puta“, puta koji su gradili jugoslovenski zarobljenici. U mestu Dalmovika delegacija Gornjeg Milanovca položila je vence na spomenik srpskim žrtvama. Venac je položila i ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj Suzana Bošković Prodanović. Na ratnom groblju Botn počiva 1911 srpskih žrtava i pored delegacija iz Srbije, venac je položio i kralj Norveške Harald V. Nakon toga, u Nacionalnom parku „Storjord“ predsednik opštine Dejan Kovačević prisustvovao je ručku koji je organizovao kralj Harald V.


gm

Drugog dana posetili su bratsku komunu Vefsn. Gradonačelnik Jan Arne Lovdahl upriličio je večeru gde su gosti bili predstavnici okolnih gradova i gosti iz Srbije.


gm

Trećeg dana posete naša delegacija uzela je učešće u „Nacionalnom obeležavanju“, u čast sećanja na jugoslovenske ratne zarobljenike deportovane u Norvešku za vreme Drugog svetskog rata. Išli su linijom „Krvavog puta“, gde je 682 naših zemljaka položilo život, duž kojeg su otkrili šest tabli o istoriji „Krvavog puta“. Marš mira završen je na planini Korgen, gde je otkrivena poslednja tabla.


Još jednom je potvrđeno veliko prijateljstvo Srbije i Norveške, Gornjeg Milanovca i Mušjena.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!