opstina gornji milanovac

11. septembar 2014.
Održana sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac

Današnja sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac započeta je svečanim davanjem zakletve za obavljanje odborničke dužnosti odbornika Milana Topalovića iz Brđana, sa izborne liste "Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Pokreta za opštinu Gornji Milanovac", koji će u svom budućem radu zameniti dosadašnju odbornicu dr Biljanu Obradović.


Potom je usledilo razrešenje Jezdimira Stepanovića mašinskog tehničara iz Brđana sa funkcije člana Opštinskog veća na predlog odborničke grupe Pokrenimo Gornji Milanovac-Tomislav Nikolić (Srpska napredna stranka i Pokret socijalista) i na osnovu istog predloga izvršen izbor Srđana Milićevića diplomiranog ekonomiste za člana Veća. Inače, Stepanović je voljom odbornika razrešen funkcije opštinskog većnika sa 32 glasa ZA, 9 protiv i jednim nevažećim glasom, dok je Milićević izabran za novog člana Veća sa 32 glasa ZA i 3 glasa protiv. Predsednik opštine Milisav Mirković je podržao predlog i razloge koalicionog partnera ispred ove odborničke grupe za razrešenje, kao i za imenovanje novog člana Opštinskog veća, ujedno zahvalivši se bivšem većniku na dosadšnjoj saradnji, a novom poželevši uspešnost u budućem radu.


Prilikom razmatranja informacije o šestomesečnom izvršenju budžeta opštine Gornji Milanovac odbornicima su detaljno navedeni periodični rashodi i prihodi od januara do juna meseca tekuće godine. Povodom realizacije budžeta za reč se javio predsednik opštine Mililisav Mirković, poručivši da će i dalje na snazi biti opšta štednja i da svi budžetski direktni i indirektni korisnici treba da se ponašaju u skladu sa tim i da racionalno vode računa o trošenju sredstava.


-Trenutno imamo obezebeđenog novca za sve što se intezivno gradi u opštini Gornji Milanovac, ali i dalje treba da racionalno poslujemo, odnosno da i u buduće nemamo neplaćenih računa, da nismo kreditno zaduženi i da sve prati isplaniranu finansijsku i zakonitu dinamiku, kako bi i ovu godinu završili pozitivno, rekao je danas Mirković. Ovom prilikom predsednik opštine je i obavestio odbornike o aktuelnim poslovima i planiranim sredstvima na rekonstrukciji Doma kulture i Brda Mira, gradnju škole u Semedraži, preko 26 km asfaltiranja lokalnih i nekategorisanih puteva širom opštine. Najavivši i to da od ponedeljka počinje da se radi i ulica pored Gradskog stadiona, uslediće radovi i na Despotovačkoj ulici, radi se vodovod ka Rudniku, završava se adaptacija bivše zgrade Dečjih novina, odnosno upravne zgrade Opštinske uprave, predstoji uređenje korita reke Despotovice, priključak i uređenje pristupa Domu zdravlja. A povodom obeležavanja dvesta godina od Takovskog ustanka trenutno se vrši uređenje i rekonstrukcija muzeja, crkve brvnare u Takovu, Miloševog konaka u Vraćevšnici, puteva do istorijskih znamenitosti, biće asfaltirane sve staze u znamenitom mestu "Takovski grm" u Takovu i preduzeće se sve radnje kako bi se dostojansveno obeležila ova značajna godišnjica, naglasio je predsednik Mirković. On je najavio danas da će već u prvoj polovini decembra meseca biti na usvajanju nacrt budžeta za narednu godinu na kome se intezivno radi, a potom će se pristupiti i usvajanju planova javnih preduzeća i ustanova.Prema Informaciji o pripremljenosti škola za novu školsku 2014/2015. godinu u školskim klupama, od 1. septembra se nalazi 4.330 učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji naše opštine. Broj ovogodišnjih đaka prvaka je 385, a broj upisanih u prvu godinu srednjih škola 289, s naznakom da ovaj broj može da se izmeni do 15. septembra, do kada će se znati precizan podatak o broju polaznika. Pripreme za novu grejnu sezonu se privode kraju, tako da se može očekivati da će sve škole, uz pomoć lokalne samouprave za veća investiciona ulaganja, bez značajnih problema prebroditi najhladniji deo godine. Opštinska uprava je mimo redovnih, investirala značajna sredstva u renoviranje školskih objekata. U školi u Brđanima konačno je kompletno renoviran mokri čvor i sanirana kotlarnica, u Brusničkoj školi je takođe sanirana kotlarnica, dok je u Drugoj osnovnoj školi adaptiran poseban prostor i dat na upotrebu Udruženju roditelja dece sa posebnim potrebama. Takođe, u OŠ "Ivo Andrić" u Pranjanima je kompletno završeno parterno uređenje, a do kraja godine očekuje se i gradnja montažne škole u Semedraži. Do sada su za izvedene investicije utrošena budžetska sredstva u ukupnom iznosu od preko 25.000.000,oo dinara, čime je opredeljenje lokalne samouprave da ulaže u poboljšanje uslova boravka i rada u školskim objektima još jednom potvrđeno.


Odbornici su takođe danas usvojili izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji Radarskog centra "Bukulja" za period 01. 05. – 15. 07. 2014. godine, kao i informaciju o korišćenju vode JKP "Gornji Milanovac" iz sistema Rzav. Usvojena je i odluka o formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji opštine Gornji Milanovac i ostala tekuća pitanja kojih je danas na razmatranju i usvajanju bilo ukupno dvadeset i pet.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!