opstina gornji milanovac

4. jun 2017.
Dani kneginje Ljubice


Jedanaesta po redu manifestacija „Dani kneginje Ljubice“ održana je u Vraćevšnici 2. i 3. juna 2017. godine. Organizator je Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, Mesna zajednica Vraćevšnica i izvorna grupa „Crnućanka“. Pokrovitelj je opština Gornji Milanovac, a suorganizatori su OŠ „Desanka Maksimović“, Kulturni centar, Muzej rudničko-takovskog kraja i manastir Vraćevšnica.


Manifestacija se održava u čast prvoj kneginji obnovljene Srbije, Ljubici Obrenović, koja je ostala upamćena po svojoj dobroti i odanosti srpskom narodu. Ova manifestacija nastala je sa željom da se sačuvaju tradicionalne vrednosti ovog kraja i uspomene na period posle Drugog srpskog ustanka, kada je porodica kneza Miloša Obrenovića živela u konaku u Gornjoj Crnući, nedaleko od manastira Vraćevšnica.


Manifestaciju je svečano otvorio predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, a prisustvovali su i Milan Lazović iz Sekretarijata za kulturu grada Beograda, narodni poslanik Skupštine Srbije Branimir Jovanović, član Gradskog veća Kraljeva za turizam Igor Cvetković, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Gornjeg Milanovca Desimir Ćalasan, članica Opštinskog veća za kulturu i turizam Jasmina Marić, direktor Javnog preduzeća za izgradnju opštine Božidar Vučetić, sekretar Skupštine opštine Tijana Radivojević i direktor Kulturnog centra Dragan Arsić.
gm    gm

gm    gm

„Kneginja Ljubica predstavlja oličenje prave srpske žene. Bila je prva kneginja obnovljene Srbije, žena kneza Miloša i majka kneza Mihaila Obrenovića.Rodom iz Srezojevaca, iz porodice Vukomanović, i kada je postala kneginja, Ljubica je radila u domaćinstvu, kao i svaka seoska žena, čak je i spremala hranu za radnike i nosila im u njivu. Kasnije je u Požarevcu upravljala gazdinstvom na kome je radilo više od 60 ljudi.Knežev dvor, prvo u Crnući, pa u Kragujevcu, Požarevcu i Beogradu podrazumevao je narodni život, bez luksuza.Velika gospođa, kako ju je narod zvao, oblačila se jednostavno, ništa izrazitije nego druge žene iz uglednih kuća. Otmenost i štedljivost prenosila je i na decu.Celog života porodica joj je bila prioritet. Pored bezuslovne ljubavi prema porodici, kneginja je pokazivala i večnu odanost Srbiji. Ta ljubav bila joj je uzvraćena. U srpskom narodu bila je jedna od najpoštovanijih ličnosti 19. veka.Nakon Prvog srpskog ustanka, kada je Miloš hteo zbog bezbednosti da je skloni u Crnu Goru, bila je izričita: „Živa neću iz svog zavičaja, a mrtvu me mogu i psi izesti“.Cenila je školovane ljude. Kao njena rezidencija izgrađen je Konak kneginje Ljubice, u kojem je kasnije bio smešten Beogradski Licej.Bila je stroga i samosvesna, i često je zauzimala sopstveni stav u politici.Sam nadimak „Velika gospođa“ pokazuje o kakvoj ljudskoj veličini je reč. Ponosni smo što je kneginja poreklom iz naših krajeva i dužni smo da čuvamo sećanje na nju. Proglašavam 11. Dane kneginje Ljubice otvorenim“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević prilikom otvaranja manifestacije.


Nakon svečanog otvaranja, predsednik opštine i gosti posetili su manastir Vraćevšnica i konak kneza Miloša u Gornjoj Crnući, gde je domaćin bio vršilac dužnosti direktora Muzeja i istoričar Aleksandar Marušić.


gm    gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!