opstina gornji milanovac

19. novembar 2014.
Sastanak lokalnih samouprava


Sastanak lokalnih samouprava u Gornjem Milanovcu na temu reagovanja u vanrednim situacijama


sastanak lokalnih samouprava

Svečana sala opštine u zgradi Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu bila je danas, 19.11.2014. godine, mesto susreta predstavnika lokalnih samouprava Užica, Čačka, Kraljeva, Kruševca, Požege, Lučana, Kosjerića, Bajine Bašte, Rače i domaćina opštine Gornji Milanovac na temu od izuzetnog značaja – kako su lokalne samouprave reagovale u prethodnoj vanrednoj situaciji koja je zadesila Srbiju u 2014. godini i kako da zajedno, organizovanim delovanjem, pre svega na prevenciji, izbegnu ili bar smanje štete od elementarnih nepogoda u budućnosti. Ovaj sastanak ujedno je bio konsultativni sastanak lokalnih samouprava u pravcu zajedničkog angažovanja na projektu čije finansiranje je najavila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u Srbiji (SDC), u saradnji sa MSP konsalting iz Kraljeva čija uloga je bila da pomogne da se što bolje identifikuju problemi i potrebe lokalnih samouprava i predlog njihovog rešavanja pretoči u zajednički projekat.


U ime domaćina opštine Gornji Milanovac prisutne je pozdravio Predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković i podelio iskustvo Gornjeg Milanovca koji se nekoliko poslednjih godina za redom suočava sa raznim vrstama razornih nepogoda, počev od gradonosnih oluja, nezapamćenih snežnih padavina, šumskih požara do ovogodišnjih poplava i aktivacija klizišta uzrokovanih padavinama koje nisu zapamćene u poslednjih 100 godina. Iskustvo, izazovi i problemi s kojima su se tokom vanrednih situacija suočavale sve lokalne samouprave učesnice današnjeg sastanka u najvećoj meri se podudara, pa je zajednički zaključak bio da je neophodno kontinuirano i zajednički raditi na obnavljanju i podizanju kapaciteta jedinica civilne zaštite opšte namene, kako u ljudstvu, tako i u opremi i mehanizaciji za ove službe. Kao jednako značajno, ocenjeno je i stvaranje institucionalnog okvira u kome će lokalne samouprave moći da preventivno i operativno deluju u vanrednim situacijama, uz definisanje mehanizama saradnje sa svim relevantnim subjektima i nivoima vlasti.


Očekuje se da će lokalne samouprave, koje pored toga što su teritorijalno povezane, dele i teška iskustva suočavanja sa prirodnim stihijama i sistemskim problemima za koje zakon ne predviđa efikasne mehanizme, svoju saradnju u najkraćem periodu vezati i zajedničkim predlogom projekta s kojim će pokušati da povuku materijalna sredstva za podizanje kapaciteta civilnih jedinica opšte namene i njihovo povezivanje na međuopštinskom i regionalnom principu.


sastanak lokalnih samouprava    sastanak lokalnih samouprava
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!