opstina gornji milanovac

23. maj 2017.
Poseta ambasadora Kraljevine Norveške


Ambasador Kraljevine Norveške U Republici Srbiji Njegova Ekselencija Arne Sanes Bjornstad posetio je danas opštinu Gornji Milanovac. On je, zajedno sa predstavnicima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ Davidom Makevićem i Igorom Karadarevićem, bio gost predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića.


Opština Gornji Milanovac tradicionalni je učesnik u projektu „Srbija u ritmu Evrope“. U ovom projektu učestvuje 20 gradova i opština. Ovo je najveći dečiji televizijski program čiju je realizaciju podržalo 20 gradova i opština ali i 20 evropskih ambasadora, od kojih će svaki grad i opštinu posetiti po jedan ambasador. Gornji Milanovac ima čast da je njen ovogodišnji pokrovitelj ambasador Kraljevine Norveške. Deca se pripremaju u dve sekcije (hor i ples) u trajanju od 3 minuta, po evrovizijskom sistemu. Grad domaćin centralne manifestacije biće grad Sombor, koji je 2016. godine pobedio na takmičenju u Ćupriji.


„Srbija u ritmu Evrope“ je nastala 2008. godine, a prvi koncert je bio u Gornjem Milanovcu, na Trgu kneza Mihaila, i prema procenama organizatora pratilo ga je 5000 ljudi. Ovogodišnja audicija u Gornjem Milanovcu održana je 25. januara i izabrane su dve učenice koje će predstavljati Gornji Milanovac i Norvešku u pevanju i to Mina Nedeljković i Aleksandra Verbić.


Prijem za goste upriličen je u zgradi Okružnog načelstva.
gm    gm

gm    gm

„Želim da vam se zahvalim što ste došli u posetu našoj opštini. Kada smo razgovarali o tome da Milanovac bude jedan od dvadeset gradova koji će ove godine učestvovati u ovoj manifestaciji ja sam odmah video da je to prilika za naš ponovni susret sa prijateljima iz Norveške, sa državom sa kojom Milanovac ima prijateljske odnose još od 1975. godine. Mi smo dužni tu tradiciju da poštujemo i negujemo našu saradnju. Ovo je prilika da se narodi sretnu, razmene svoja iskustva i dalje prodube prijateljstva. Odmah smo prihvatili poziv organizacije „Srbija u ritmu Evrope“ da budemo učesnici u ovoj manifestaciji i nadam se da ćemo da pobedimo i da sledeće godine, na jubilej - 10 godina postojanja ove manifestacije, budemo domaćini centralne svečanosti, s obzirom da je i prvi koncert, 2008. godine, održan na Trgu kneza Mihaila. Drago mi je da se za ovih devet godina manifestacija razvila i da je na evropskom nivou“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Ambasador Kraljevine Norveške istakao je da je izuzetno počastvovan što je gost Gornjeg Milanovca.


„Hvala Vam na lepom dočeku. Ako ima jedan grad u Srbiji koji ima deo Norveške u sebi to je onda zasigurno Gornji Milanovac. Postoji puno mesta u Srbiji koja su povezana sa Norveškom na neki način, ali nijedno mesto nema toliku povezanost i taj odnos prema Norveškoj kao što ima Milanovac. Svake godine imamo bar jedan događaj iz kulture Norveške u Norveškoj kući, a tu je i Srpski festival svetske muzike. Nisu samo manifestacije te koje povezuju naše narode, već su tu i ljudi koji doprinose unapređenju naših odnosa. Ovo je važan grad za istoriju Srbije i on je bio glavni centar otpora prema okupatorima za vreme rata i za nas je čast da imamo Gornji Milanovac kao partnera. Nadam se da će Gornji Milanovac pobediti u ovogodišnjem takmičenju. Imamo odličnu osnovu za saradnju i samo je treba produbiti u svim oblastima života“, istakao je ambasador Kraljevine Norveške.


gm    gm

gm    gm

Sastanku u Okružnom načelstvu prisustvovali su i zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Sandra Ralović.


„Ove godine je u Somboru centralna manifestacija, 25. juna. Želim da se zahvalim i predsedniku opštine Gornji Milanovac Dejanu Kovačeviću što je odlučio da njegova opština učestvuje u ovom projektu i što smo imali šansu da radimo sa predivnom decom iz vašeg grada. „Srbija u ritmu Evrope“ je najveća dečija manifestacija ovog tipa u Srbiji i centralna manifestacija se direktno prenosi na Radio-televiziji Srbije. Želim da se zahvalim i ambasadama država Evropske unije koje svesrdno podržavaju naš projekat“, rekao je Igor Karadarević, glavni i odgovorni urednik muzičkog takmičenja „Srbija u ritmu Evrope“.


Prema rečima Davida Makevića, izvršnog producenta Manifestacije, dvadeset ambasada je uključeno u projekat što daje dodatni „vetar u leđa“ i čini da je „Srbija u ritmu Evrope“ najveći diplomatski događaj koji nije u vladinom sektoru.


Nakon sastanka u Okružnom načelstvu gosti su, u pratnji direktora Kulturnog centra Dragana Arsića, posetili Dom kulture i uverili se koje sve mogućnosti ovaj objekat poseduje.


Ambasador Norveške, predsednik opštine i predstavnici „Srbije u ritmu Evrope“ posetili su i kompaniju „Takovo“ a.d. Generalni direktor Miroslav Jovičić predstavio je gostima proizvodni program kompanije i razgovarali su o mogućnosti izvoza na tržište Norveške. Nakon radnog sastanka u Upravnoj zgradi, obišli su pogone kompanije „Takovo“a.d.


Na kraju posete, ambasador je posetio i Norvešku kuću.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!