opstina gornji milanovac

9. maj 2017.
Obeležen Dan pobede


U Spomen parku „Brdo mira“ obeležen je 9. maj - Dan pobede. Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.


Dan pobede obeležen je na Brdu mira prigodnim programom i polaganjem venaca. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave - predsednik opštine Dejan Kovačević, zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić i zamenik predsednika Skupštine opštine Zoran Radovanović, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Igor Bojkov, predstavnici Vojske Srbije, Saveza boraca opštine, Podružnice društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Takovo“.
gm    gm

gm    gm

„Deveti maj je jedan od najznačajnijih i najsvetlijih datuma u istoriji čovečanstva.Deveti maj obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom, dan kada je na prostoru Evrope okončan Drugi svetski rat, bezuslovnom kapitulacijom oružane sile Trećeg Rajha.Drugi svetski rat predstavlja najveći i najtragičniji oružani sukob u istoriji.Dolaskom nacista na vlast u Nemačkoj 1933. godine, došlo je do širenja nacionalizma i rasizma, antisemitizma i netrpeljivosti prema Slovenima i Romima.To zlo - zvano fašizam počelo se širiti Evropom.Napadom Hitlera na Poljsku, 1. septembra 1939. godine, počeo je šestogodišnji oružani sukob koji će odneti blizu 60 miliona ljudskih života.Jugoslavija je sa 1.800.000 žrtava bila treća zemlja po broju stradalih u Evropi a među stradalima je bio najveći broj Srba.Sa prostora opštine Gornji Milanovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je čak 1775 osoba, 482 civila i 1293 pripadnika različitih vojnih formacija.Zbog svih patnji koje je pretrpela i doprinosa u borbi protiv fašizma, Srbija je ponosna na svoju prošlost, na svoje heroje i na antifašističku tradiciju.Antifašizam nije ideološko, niti političko uverenje, već iskreno ljudsko opredeljenje za slobodu i mir, a protiv mržnje i rasizma.Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope, imajući u vidu da je savremena Evropa, koncipirana Šumanovom deklaracijom, zasnovana na osnovnim principima i načelima koji su vodili borce protiv fašizma i nacizma - na principima mira, razumevanja i tolerancije.Antifašizam je jedna od univerzalnih vrednosti koju treba negovati i kojom se ponosimo.Neka je večna slava svim junacima i herojima koji su doprineli da Srbija danas postoji!“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


gm    gm

gm    gm

Dan pobede obeležava se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana.


„Dragi prijatelji, ogromna mi je čast da budem danas ovde sa vama, da zajedno proslavimo veliki praznik - Dan pobede. Pobeda nad fašizmom je najveći događaj, ne samo 20. veka, već cele istorije.Cela Evropa je bila ugrožena, pretilo joj je ropstvo, a čitave nacije su bile pod pretnjom potpunog uništenja. Antifašističku borbu predvodile su jedinice Crvene armije, uz ogromnu podršku naših saveznika u Jugoslaviji. Dobro pamtimo vašu pomoć u ovom ratu. Dragi veterani, posebna zahvalnost vama. Samo vi znate kolika je cena plaćena za pobedu i šta se događalo u tim vremenima. Na nama je da ne zaboravimo to, da se sećamo i čuvamo groblja junaka ali i da se snažno suprotstavljamo pokušajima preispitivanja istorije. Nećemo dozvoliti da crno predstave belim, a belo crnim. Posebno mi je drago da vidim mlade ljude danas, ovde, na obeležavanju ovog značajnog praznika i moja poruka njima je učite i poštujte svoju istoriju, jer samo onaj ko poznaje sopstvenu istoriju ima budućnost“, istakao je drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Igor Bojkov.


Program obeležavanja Dana pobede uveličali su učenici Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“ prigodnim recitatorskim i muzičkim programom.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!