opstina gornji milanovac

24. april 2017.
202. godišnjica Drugog srpskog ustanka


U Takovu je održana državna manifestacija obeležavanja 202. godišnjice Drugog srpskog ustanka.


gm

Ceremoniju u Takovu predvodili su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.


„Pre 202 godine bio je početak stvaranja Srbije na mudar način, što je potvrdilo da je sloboda Srbinu iznad svega. Mudrost je pre 202 godine pobedila u načinu stvaranja Srbije. Na taj način je stvorena Srbija koja danas egzistira na kostima tih junaka i onih iz oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila. Danas ta ista mudrost dolazi do izražaja i verujemo da je politika koju Srbija danas vodi mudra, izvire iz naroda i naše duše i obezbeđuje sigurnu budućnost Srbije“, istakao je državni sekretar Popović.


gm

Svečanosti u Takovu prisustvovali su građani, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, diplomatskog kora, privrednici, načelnik Moravičkog upravnog okruga i delegacije bratimljenih i prijateljskih gradova i opština sa opštinom Gornji Milanovac,koje su bile gosti povodom obeležavanja Dana opštine Gornji Milanovac.


gm

„Poštovani gospodine Popoviću, Vaše ekselencije, gospodo oficiri, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, dragi gosti, uvažene dame i gospodo, poštovani sugrađani.

Dobrodošli u Takovo, dobrodošli u Gornji Milanovac, na prostor gde je počelo stvaranje moderne srpske države.

Kao prvi među balkanskim narodima, Srbi su početkom XIX veka pokrenuli jedan veoma složen, i ispostaviće se kasnije, uspešan proces nacionalnog oslobođenja, koji je za posledicu imao formiranje nezavisne i samostalne države. Pomenutu „radnju“ istoriografija će nazvati srpskom revolucijom, a njen začetak desio se na prostoru nekadašnjeg Beogradskog pašaluka, rubne provincije moćnog Turskog carstva.

Pored Karađorđeve Bune na dahije, odnosno Prvog ustanka, ovu fazu nacionalne borbe karakteriše još Hadži Prodanova buna iz 1814. godine, odnosno Drugi srpski ili Takovski ustanak, podignut na Cveti, 23. aprila 1815. godine, ovde u Takovu.

Nakon četiri meseca uspešnog vojevanja, tokom kojih je oslobođen skoro čitav beogradski pašaluk, završetkom bitke na Dublju 26. jula 1815. godine, okončana je oružana faza nacionalne borbe srpskog naroda, kada se pristupilo pregovorima.

gm

Taj drugi, mirnodopski deo revolucije trajaće pune dve decenije, a osoba koja će ga bez ikakve sumnje trajno obeležiti i dati mu lični pečat, biće vođa Takovskog ustanka Miloš Obrenović.

Osnovna karakteristika pomenutog perioda biće dugotrajno, strpljivo i mudro pregovaranje, odnosno diplomatski napori da se stvore pretpostavke buduće državne, vojne i verske samostalnosti.

Sa Rusijom kao saveznicom i zaštitnicom ustaničkih interesa, srpski knez je, vešto koristeći mnogobrojne slabosti turske strane, izdejstvovao izdavanje čak tri najviša pravna akta Porte, tzv. Hatišerifa, čime je prostor nekadašnjeg Beogradskog pašaluka definisan kao autonomna kneževina u okviru Turskog carstva sa apsolutno nezavisnom unutrašnjom upravom i pod voćstvom naslednog srpskog kneza Miloša Obrenovića.

gm

Stvaranjem obrisa državnosti, ukidanjem feudalizma, odnosno kulturnim i verskim preporodom tokom prve dve decenije od podizanja Takovskog ustanka, stvorena je osnova potpune samostalnosti Srbije, koja je potvrđena odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine.

Do ovih, po nama izuzetnih dostignuća, doći će se fazno i u etapama nakon „Cvetnog četvrtka“ na Rudniku i podviga Arsenija Lome, zatim velikog narodnog Sabora u Takovu, održanog ovde - pod „stoletnim hrastovima“ i čuvenih Miloševih reči izgovorenih u Gornjoj Crnući: „Evo mene, a eto vama rata s Turcima“.

Ako u obzir uzmemo da je rudničko-takovski kraj u oba ustanka predstavljao ne samo stecište sudbonosnih dešavanja, već i rodno mesto mnogobrojnih ličnosti koje će zajedno sa knezom Milošem presudno doprineti uspešnom okončanju Srpske revolucije, onda sa punim pravom, ali i ponosom ove prostore možemo nazvati državotvornim. Živela Srbija!“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević u svom govoru.


Posle ceremonije polaganja venaca upriličen je kulturno - umetnički program.


gm

gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!