opstina gornji milanovac

24. april 2017.
Dan opštine


Gornji Milanovac je 23. aprila proslavio Dan opštine, 202 godine od Drugog srpskog ustanka i 164 godine od osnivanja grada. Tim povodom je, u Domu kulture, održana Svečana sednica Skupštine opštine.


gm

Svečanu sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić:„Poštovani sugrađani, dragi gosti, otvaram Svečanu sednicu Skupštine opštine Gornji Milanovac.

Dozvolite mi da u ime opštine Gornji Milanovac, Skupštine opštine Gornji Milanovac i svoje lično ime pozdravim Jovana Tomovića, Darka Vukobratovića, predsednika Mesne zajednice Pranjani, predstavnika porodice Kostadinov, Predraga Begenišića, Žarka Vučkovića, Goricu Stanojević i Mariju i Miloša Trojančevića - dobitnike nagrade „Takovski ustanak“, državne sekretare, narodne poslanike, gradonačelnike i predsednike opština, predsednike gradskih i opštinskih skupština, predstavnike diplomatskog kora, kao i nama drage goste iz inostranstva:Komuna Vefsn iz Norveške; Edesa iz Grčke; Travnik iz Bosne i Hercegovine; Probištip, Staro Nagoričane, Kavadarci i Kumanovo iz Makedonije; Trebinje i Vlasenica iz Republike Srpske;Slovenj Gradec, Sežana i Starše iz Slovenije i Heresti iz Rumunije.


gm

U ime svih građana Rudničko-takovskog kraja još jednom vam želim dobrodošlicu, sa željom da provedete prijatno vreme u našoj opštini.

Ujedno pozdravljam odbornike Skupštine opštine, predsednika opštine Dejana Kovačevića, zamenicu predsednika opštine Jadranku Dostanić, zamenika predsednika Skupštine opštine Zorana Radovanović, članove Opštinskog veća, načelnika Opštinske uprave Aleksandra Jevtovića, gospodina Slobodana Jolovića - načelnika Moravičkog upravnog okruga, predstavnike Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, predstavnike privrednih društava, direktore javnih preduzeća i ustanova, predstavnike medija, kao i sve goste koji su danas sa nama. Povod za održavanje današnje Svečane sednice je Dan opštine Gornji Milanovac, obeležavanje 202 godine od početka Drugog srpskog ustanka i 164 godine od osnivanja našeg grada.

Drugi srpski ustanak, podignut u Takovu, na Cveti, sada već daleke 1815. godine, bez ikakve sumnje predstavlja jedan od najznačajnijih događaja naše novije istorije. U pitomoj dolini, oivičenoj rečicama Ljeskovicom i Dičinom, ispod „stoletnog“ hrasta, ili kako to ovdašnji vole da kažu grma, Miloš Obrenović je, zajedno sa svojim istomišljenicima, pokrenuo jedan, ispostaviće se kasnije, izuzetno složen, ali uspešan proces stvaranja samostalne države. I upravo taj događaj, odnosno vreme i mesto njegovog začetka, postaće polazna osnova u kreiranju nacionalnog identiteta. Stanovnici rudničko-takovskog kraja, posebno njihovi predvoditelji, trudili su se u prethodna dva veka, da uprkos čestim društvenim i političkim promenama, sačuvaju i unaprede sećanje na Milošev ustanak i njegovo doba.

gm

Sa teritorije naše opštine počelo je osvajanje srpske slobode, što sa ponosom čuvamo i negujemo kao vredno nasleđe.

Takovski grm postaje simbol i to ne samo vizuelni, mnogobrojnih organizacija, ustanova, preduzeća, ali i sportskih klubova. Značajan broj predavanja, izložbi, knjiga, dokumentarnih serijala, specijalnih izdanja novina i časopisa, organizovanih, izdavanih i štampanih u Gornjem Milanovcu, doprineli su da ova sredina ponovo stekne epitet državotvorne.

Danas će biti dodeljena priznanja simboličnog naziva „Takovski ustanak“ upravo onim pojedincima i organizacijama koje predstavljaju ponos našeg kraja. Hvala i srećan Dan opštine!“


U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su: glumac Ivica Todorović, muzičar Vladan Pavlović iz Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“, pevačka grupa KUD „Šumadija“ i hor OŠ „Kralj Aleksandar I“.


gm

gm

gm

gm

gm

Gostima u punom Domu kulture obratio se i domaćin, predsednik opštine Dejan Kovačević:

„Poštovani sugrađani, dragi prijatelji, cenjeni gosti iz Srbije i iz inostranstva, državni sekretari, kolege gradonačelnici i predsednici opština, predstavnici diplomatskog kora,narodni poslanici, načelniče Moravičkog upravnog okruga, odbornici Skupštine opštine, članovi Opštinskog veća, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, poštovani dobitnici opštinskih priznanja, dame i gospodo.

U ime opštine Gornji Milanovac, u ime svojih saradnika i svoje lično ime želim vam dobrodošlicu i prijatan boravak u našoj opštini.

Posebno hvala dobitnicima opštinskih priznanja, jer su oni doprineli da se za naš rudničko-takovski kraj čuje i van granica naše države.

Želim da pozdravim naše bratimljene i prijateljske gradove i opštine. Naše prijateljstvo se potvrđuje iz dana u dan i vaše prisustvo u ovolikom broju pokazuje značaj naših odnosa. Dame i gospodo, danas je ovde prisutno 13 delegacija iz 6 država, što je rekord po broju prisutnih gostiju iz inostranstva i još jedan dokaz koliko jedni druge cenimo.

gm

Danas je najznačajniji dan za našu opštinu. Danas je Dan opštine, 202 godine od početka Drugog srpskog ustanka i 164 godine od osnivanja grada. Ponosan sam što sam Milanovčanin, ponosan sam što živim i radim u ovom mestu, ovde - u srcu Šumadije.

Ime Gornjeg Milanovca poznato je i priznato i van granica Republike Srbije. Mnogi nas znaju i kao Šumadijski Beč Miloša Obrenovića.

Ponosni smo na svoje pretke, koji su nam omogućili da imamo epitet državotvornog mesta.

Kao jedan od najmlađih srpskih gradova, smešten između Rudnika i Vujna, Gornji Milanovac je poznat kao grad ljudi koji će vas uvek dočekati sa osmehom.

Nama u budućnosti predstoji da opravdamo epitet privrednog čuda, koji nas krasi decenijama, i da stvorimo uslove da naša omladina ostane ovde i da radi.

U filmu ste videli deo onoga što smo uradili za prethodnih godinu dana. U tom periodu glavni akcenat bio je na infrastrukturi, jer je dobra infrastruktura osnov svakog daljeg napretka. Tako ćemo nastaviti i u narednom periodu. Novi putevi, vodovodi, renoviranje škola i ambulanti širom opštine, izgradnja kanalizacije - sve su to investicije na kojima ćemo predano raditi deo po deo, ravnomerno u svim delovima opštine.

U obrazovanje ulažemo više od 300 miliona dinara, što nikada do sada nije bio slučaj u opštini Gornji Milanovac.

50 miliona dinara ulažemo u poljoprivredu što nas svrstava u red opština sa najvećim ulaganjima, kada se uzme u obzir broj stanovnika. Kako je najveći procenat naše teritorije ruralan, poljoprivreda je glavna delatnost.

Privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta primarni je cilj opštinskog rukovodstva i uveliko radimo na tome.

Kultura, turizam i sport su oblasti po kojima je Milanovac uvek bio poznat.

Kulturna ponuda je nikad bogatija, u turizmu se radi na isticanju svih lepota našeg kraja, a u sportu smo bili domaćin velikog međunarodnog juiorskog rukometnog turnira, a ono što mogu da najavim je i da će finalni turnir Kupa Srbije u rukometu biti održan u Gornjem Milanovcu.

Možemo da obećamo još veći rad i trud da Gornji Milanovac napreduje na svim poljima. To je naša obaveza prema precima ali i prema našim potomcima. Još jednom vam hvala što ste naši gosti i srećan nam Dan opštine!Živeli!“


Uručene su i zlatne i srebrne medalje „Takovski ustanak“ kao i priznanja najboljim sportistima.

Dobitnici zlatnih medalja su Mesna zajednica Pranjani, Darko Vukobratović, Jovan Tomović i posthumno Mihailo Kostadinov.


gm

Dobitnici srebrnih medalja su Predrag Begenišić i Košarkaški klub „Ikar“, Žarko Vučković, Gorica Stanojević i Marija i Miloš Trojančević.

Najbolji sportista opštine u 2016. godini je Ognjen Nedeljković (streličarstvo), najbolja sportistkinja je Ivana Ilić (atletika), dok je najbolja sportska organizacija „Atletski klub Takovo“.


gm

Pre Svečane sednice, u kabinetu predsednika opštine, potpisan je Sporazum o bratimljenju između opštine Gornji Milanovac i opštine Probištip iz Makedonije.


gm

Nakon toga, položeni su venci na Trgu kneza Mihaila, na Brdu Mira i u Brusnici.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!