opstina gornji milanovac

31. mart 2017.
Ministar Šarčević i Marko Blagojević posetili Gornji Milanovac


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je danas opštinu Gornji Milanovac. Zajedno sa svojim saradnicima bio je gost predsednika opštine Dejana Kovačevića.


Na početku zvanične posete organizovan je sastanak u kabinetu predsednika opštine. Pored ministra i predsednika opštine sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete - šef kabineta ministra Marko Popadić, pomoćnik ministra za investicije Spomenka Simonić i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Bogoljub Lazarević, kao i predstavnici lokalne samouprave - zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Sandra Ralović. Teme o kojima su sagovornici govorili su: stanje obrazovnog sistema u opštini Gornji Milanovac, potreba za otvaranjem grafičkog odeljenja u srednjoj školi, mogućnosti da se u Milanovcu otvori Visoka škola strukovnih studija, o načinima kako da se uredi proces izdavanja školski sala, razvoj dualnog obrazovanja.


Nakon sastanka delegacije su se uputili na centralnu svečanost otvaranja renovirane Brusničke škole, gde im se pridružio i Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Domaćin svečanosti bila je direktorka škole Dragica Radišić, a učenici mlađih razreda spremili su priredbu. Svoj nastup imao je i hor škole.


Brusnička škola renovirana je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganja koja je za ovu namenu izdvojila blizu 11 miliona dinara.


„Drago mi je što sam danas u društvu nastavnika i učenika ove škole, predsednika opštine i gospodina Blagojevića, koji je zaslužan što ova škola danas izgleda kao nova. Dobro je što je Milanovac za ovih nekoliko meseci mnogo toga uredio. Na sastanku smo razgovarali o planu upisa za srednje škole i projekcijama onoga što smo sa ostalim lokalnim samoupravama dogovorili. To su modeli o dualnom obrazovanju i ovde smo sagledali kakve su potrebe privrede Gornjeg Milanovca. Posetićemo i Gimnaziju „Takovski ustanak“, koja je visoko ocenjena na eksternim vrednovanjima. Razgovarali smo i o ulaganjima u sportsku infrastrukturu, jer sam čuo da malo škola ima adekvatne sportske sale za fizičko vaspitanje. Tema je bila i mogućnost otvaranja Visoke škole strukovnih studija, o tome ćemo još razgovarati jer ja pre svega insistiram na kvalitetu obrazovnih profila i to ćemo detaljno analizirati. Potrebno je sagledati i potrebe privrede i onda o tome doneti odluku“, rekao je ministar Šarčević.
gm    gm

gm    gm

gm    gm

Ovo nije jedina investicija za koju je Kancelarija obezbedila sredstva. Tu su i: sanacija korita reke Dičine, sanacija klizišta u Crnući i u Lunjevici, rekonstrukcija Doma zdravlja, ambulanti u Boljkovcima i Vraćevšnici što dovodi do sume od preko 50 miliona dinara koje je Kancelarija u proteklih nekoliko meseci uložila u opštinu Gornji Milanovac.


„Uvek je veliko zadovoljstvo kada dođemo da obiđemo gotov objekat. 86 projekata je u fazi realizacije širom Srbije. Vrednost radova na tim objektima je procenjena na preko 4 milijarde dinara. U pripremi je još 150 projekata obnove javnih objekata. To nisu samo škole, već objekti od najmanje seoske ambulante do najznačajnijih zdravstvenih institucija, kao što su Tiršova i Višegradska. Radovi se obavljaju na teritoriji 130 lokalnih samouprava. Ulepšavanje nam je na dnu liste prioriteta, akcenat nam je na bezbednosti objekta i svaki projekta mora da ima obezbeđen elaborat protivpožarne zaštite i ako je neophodno da se zameni sva elektrika to će biti i učinjeno. Svaki objekat mora da bude energetski efikasan i da na taj način, nakon rekonstrukcije, štedi novac lokalnih samouprava uložen u održavanje. Lepota objekta dolazi kao dodatna vrednost onoga što radimo. Sada se suočavamo sa stotinama objekata kojima su potrebni temeljni radovi jer su decenijama samo ulepšavani. Sada se radi potpuna rekonstrukcija od poda do plafona i prelazak sa korišćenja tradicionalnih goriva na grejanje biomasom. Radićemo dok i poslednji javni objekat u Srbiji ne bude završen. U toku je novi poziv lokalnim samoupravama za predlaganje novih objekata za rekonstrukciju. U Milanovcu su tri javna objekta dobila sredstva, jedan je gotov a dva se privode kraju. Ne vidim razlog zašto tu listu javnih objekata ovde ne bi proširili“, istakao je direktor Blagojević.


Opština Gornji Milanovac izdvaja značajna sredstva iz budžeta upravo za obrazovanje. 24% budžeta, što je oko 300 miliona dinara, ulaže se u obrazovanje.


„Želim još jednom da se zahvalim ministru Šarčeviću i direktoru Blagojeviću, koji prepoznaje i podržava sve projekte opštine Gornji Milanovac i da obećam da ćemo imati pripremljene i nove projekte za rekonstrukcije objekata i konkurisaćemo za njih. Ono što bih mogao da zaključim posle sastanka sa ministrom je da Gornji Milanovac kao industrijski grad i grafički centar Balkana mora u narednom periodu razvijati adekvatne obrazovne profile. Ono što sam razgovarao sa ministrom i za šta smo postigli načelan dogovor da se u budućnosti otvori i Visoka strukovna škola grafičkog smera, već od sledeće školske godine ćemo imati grafički obrazovni profil i u srednjoj školi. Sa okolnim lokalnim samoupravama moramo razgovarati i o obrazovnim profilima u poljoprivredi jer je 90% teritorije Gornjeg Milanovca ruralno. Tu ćemo sagledati mogućnosti škola i kapacitete u smislu potrebnog nastavnog kadra da bi i u toj oblasti imali mlade stručne kadrove. Mi ove godine ulažemo 50 miliona dinara u poljoprivredu i zato nam je ova oblast važna. Još jednom hvala i Ministarstvu prosvete i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa dobrom saradnjom na obostrano zadovoljstvo“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!