opstina gornji milanovac

23. mart 2017.
Obeležen Međunarodni dan šuma


U svetu i u Srbiji 21. mart obeležava se kao Svetski dan šume, tim povodom Javno preduzeće „Srbijašume“ doniralo je Osnovnoj školi „Momčilo Nastasijević“ sadnice drveća. Predsednik opštine Dejan Kovačević posetio je školu i zajedno sa đacima dao doprinos obeležavanju ovog dana.


gm

Svetski dan šuma ustanovljen je da bi se istakao značaj šume i uticalo na podizanje svesti o potrebi očuvanja i unapređenja šumskih ekosistema.


„Današnja akcija realizovana je zahvaljujući projektu koji je sprovelo preduzeće „Srbijašume“. Mi smo se prijavili za projekat i dobili ove sadnice, kojima ćemo oplemeniti prostor u našem školskom dvorištu. Posrednik je bila lokalna samouprava, tako da smo uspeli da za 21. mart, koji se obeležava kao Dan šume, dobijemo ove sadnice i da ih danas đaci zasade. Ovo nije prvi put da „Srbijašume“ doniraju sadnice našoj školi tako da sa njima zaista imamo divnu saradnju. Sada smo dobili 16 sadnica, koliko nam je i bilo potrebno da neko stare tuje, koje su se osušile, zamenimo i da dodamo još neke vrste biljaka koje do sada nismo imali u školskom dvorištu. Ovakve akcije su važne kako bi kod dece razvili ekološku svest i mi kao učesnici projekta „Ekoškola“ posebno o tome vodimo računa. Smatraćemo da smo uspeli kada kod dece razvijemo osećaj da čuvaju, paze i vole biljke. Sve škole i Predškolska ustanova „Sunce“ uključeni su u ekološki projekat, tako da u narednom periodu planiramo jedan ekokviz, koji ćemo realizovati 19. aprila. Plan nam je da i deo dvorišta oko potoka uredimo uz pomoć JKP „Gornji Milanovaci“ i da napravimo jednu lepu botaničku baštu“, istakla je direktorka OŠ „Momčilo Nastasijević“ Dragana Nikitović. .


gm

Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“ dobitnik je priznanja za učešće u projektu „Pioniri reciklaže“, koji se realizuje uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


„Opština Gornji Milanovac podržava sve akcije koje za temu imaju očuvanje životne sredine. Pored opštine Gornji Milanovac, u ovu akciju uključeno je i Javno preduzeće „Srbijašume“ i ja se njima ovom prilikom zahvaljujem što su pristali da zajedno obeležimo Dan šume. Pored ozelenjavanja dvorišta ove škole, mi ćemo u okviru akcije posaditi nove biljke i u krugu Opšte bolnice. Nama je cilj da dečica od malih nogu nauče šta znači očuvanje životne sredine i šta znači zasaditi novu biljku. Oni će ovu biljku gajiti i o tome pričati svojim drugarima i roditeljima i na taj način uticati i na njih da čuvaju prirodu. Opština je u prethodnom periodu sanirala sve mokre čvorove u školi, danas imamo ovo sređivanje dvorišta, prošle godine je urađena i nova kotlarnica, renovirana je i fiskulturna sala, a sve to uz ogromantrud direktorke i tako ćemo raditi i u drugim školama“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


gm

Međunarodni dan šuma 21. marta 1971. godine proglasila je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!