opstina gornji milanovac

8. mart 2017.
Prijem za člana Olimpijskog geografskog tima Srbije Veljka Dmitrovića


Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević upriličio je prijem za Veljka Dmitrovića, učenika četvrtog razreda Gimnazije „Takovski ustanak“. Pored Veljka prijemu su prisustvovali i direktorka Gimnazije Biljana Nišavić i Dušica Lazović, profesorka geografije.


Veljko je osvojio prvo mesto na Balkanskoj geografskoj olimpijadi, koja je održana u junu 2016. godine, u Radaljskoj banji kod Malog Zvornika, u konkurenciji 30 đaka iz Srbije, Rumunije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Osvajanjem prvog mesta plasirao se na Svetsku geografsku olimpijadu, kao jedan od četiri člana Olimpijskog geografskog tima Srbije.Svetska geografska olimpijada održaće se u Beogradu.


gm

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu da ugostim ovako nadarenog učenika koji je pokazao znanje, ne samo iz geografije, već i iz engleskog jezika pošto se celokupno takmičenje izvodi na tom jeziku. Drago mi je što u četiri grada iz Srbije imamo predstavnika i iz Gornjeg Milanovca, koji će predstavljati i našu opštinu i Gimnaziju na Geografskoj olimpijadi. Prethodne dve Olimpijade su bile u Moskvi i Pekingu, što pokazuje kolika je veličina ovog takmičenja. U Beogradu se očekuje blizu 500 učesnika, a opština Gornji Milanovac će svakako propratiti sve ostale marljive i talentovane đake i pomoći im u tom putu ka uspehu. Iz razgovora sa Veljkom sam saznao da će on da upiše Geografski fakultet, odsek prostorno planiranje, to je oblast u kojoj on može dati pun doprinos zajednici i opštini Gornji Milanovac. Ponosni smo na ovakve učenike koji su pravi uzori svima nama“, istakao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


gm

Svetska geografska olimpijada je međunarodno takmičenje iz geografije koje okuplja najbolje učenike sveta, uzrasta između 16 i 19 godina, a sledeće izdanje organizuje Regionalni centar za talente.


„Još u drugoj godini sam se prijavio za takmičenje, stigao sam do republičkog nivoa i tu nisam ostvario zapažen rezultat. U trećoj godini sam se opet prijavio, na republičkom takmičenju sam uzeo drugo mesto, odakle sam se plasirao na Balkansku olimpijadu, na kojoj sam pobedio.Balkanska olimpijada je imala tri dela. Prvo je bio teorijski deo podeljen u 6 celina,potom su usledili multimedijalni deo i praktična primena u prirodi, koja zahteva neka znanja i izvan školskog učenja. Najveći konkurenti će nam biti iz Singapura, Kine i Rumunije ali se nadam da ćemo se pokazati u najboljem svetlu“, istakao je Veljko Dmitrović.


gm

Prethodne dve Olimpijade iz geografije održane su u Moskvi i Pekingu, a posle Beograda održaće se u Montrealu i Hong Kongu.


„Do 2015. godine nije bilo takmičenja za učenike srednjih škola, bilo je samo za osnovne škole u organizaciji Srpskog geografskog društva. Trudim se da kroz nastavu đaci zavole geografiju i vidim da je i njihova povratna reakcija pozitivna. Pomenula bih i druge učenike koji nisi napravili uspehe kao Veljko ali su daleko dogurali na takmičenjima. To su sadašnji četvrtaci Jovan Dmitrović i Elvis Polomi, Martin Savićević kao učenik trećeg razreda i Anđela Damljanović učenica drugog razreda. Preostala tri člana našeg tima su iz Niša, Kragujevca i Novog Pazara“, rekla je Dušica Lazović, profesorka geografije u Gimnaziji.


Predsednik je mladom geografu poklonio globus, dok je direktorka Gimnazije, u ime učenika i profesora, preuzela poklon - knjigu „Kosovo i Metohija“.


Očekuje se da će u Beograd doći više od 500 takmičara iz više od 50 država sveta.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!