opstina gornji milanovac

12. novembar 2014.
Otvorene prostorije za decu sa smetnjama u razvoju


Deca i mladi sa smetanjama u razvoju od danas u novoadaptiranom i opremljenom prostoru


deca u razvoju

- Ono što smo obećali mi smo danas i ispunili, obezbedivši prostor deci i mladima koja ne mogu zbog smetnji u razvoju na redovnu nastavu, da svoje vreme mogu korisno iskorititi u adaptiranom i prilagođenom prostoru gde će se družiti, učiti i igrati sa svojim drugarima, rekao je danas predsednik opštine Milisav Mirković, prilikom zvaničnog otvaranja dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju.


Predsednik opštine je ovom prilikom čestitao i svima onima koji su doprineli da ovaj prostor danas zaživi, najpre Opštinskoj upravi i nadležnim odeljenjima, u saradnji sa predstavnicima Udruženja roditelja deca sa smetnjama u razvoju i Druge osnovne škole gde se nalaze ove prostorije. Predsednik Mirković je danas naznačio da će opština i dalje pomagati finansijski, materijalno, logistički, kao i kroz projekte ovoj kategoriji dece, ali i da postoji interesovanje i privrednika da svojim donacijama pomognu rad ovog Udrženja, a među prvima juče se javila samoinicijativno knjižara Mišković koja je spremna da pokloni deo opreme i igračaka za ovu decu.


Zadovoljstvo novim prostorom ispred svih roditelja izrazila je predsednica Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju, Ivana Ignjatović, ujedno zahvalivši se predsedniku opštine i svim saradnicima na razumevanju i volji da deca imaju mogućnost da se socijalizuju u namenskom prostoru, uređenom po propisanim standardima i prilagođenom njihovoj deci.


Svoju sreću i oduševljenje igračkama, bojicama, knjigama i balonima izrazila su i deca koja su Predsedniku opštine poklonila crtež i izrecitovala pesmice koje izražavaju svu ljubav upućenu njihovim roditeljima za negu i nesebično svakodnevno angažovanje, te jedna nasmejana devojčica sa Daunovim sindromom glasno izgovori "Mila moja mamice, moj najlepši cvete ne bih te dala nizašta na svetu".


Posao odabira adekvatnog prostora, adaptacije i opremanje izvršila je Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac. Prema preciziranim zakonskim propisima za ovu kategoriju lica neophodno je bilo izvršiti potrebne građevinske radova u prilagođavanju prostora za dnevni boravak, kuhinje i toaleta, kao i pristupa za prohodnost invalidskih kolica. Prostor je opremljen novim odgovarajućim nameštajem, tehničkim pomagalima - televizorom, kompjuterima, štampačem, telefonima sa telefaksom i muzičkim stubom. Vrednost svih radova i nabavke potrebne opreme iznosila je milion i sedamsto dvadeset hiljada dinara budžetskih sredstava.


Ovaj prostor mogu koristiti evidentiranih dvadeset i šestoro dece i mladih od 5 do 18 godina, dok će za to vreme roditeljima biti omogućeno da se odmore ili obave druge poslove.


deca u razvoju    deca u razvoju    deca u razvoju
deca u razvoju    deca u razvoju    deca u razvoju
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!