opstina gornji milanovac

22. februar 2017.
Uspešno izvršena komandno-simulaciona vežba


U Gornjem Milanovcu je u prethodna dva dana sprovedena komandno-simulaciona vežba u okviru projekta „Razvoj lokalne zajednice za delovanje u nesrećama“.


Crveni krst Srbije uz pomoć Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca sprovodi projekat čiji je cilj poboljšanje kapaciteta, koordinacije i odgovora na nesreće na nivou lokalne zajednice (jedinice lokalne samouprave).


Svrha projekta je da svi učesnici zajedno ispitaju i provere sistem međusobne i interne komunikacije i postojećih mehanizama koordinacije u slučaju vanredne situacije.


Prvog dana vežbe sprovedena su predavanja u Velikoj sali organa opštine, dok je drugog dana izvršena simulacija vežbe na računarima u zgradi Okružnog načelstva i održane radionice za učenike u OŠ „Momčilo Nastasijević“.


gm

Vežbom je rukovodio Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Dejan Kovačević, a učešće su uzeli predstavnici Opštinske uprave, policije, Sektora za vanredne situacije, Vojske Srbije, Crvenog krsta, opštinskih javnih preduzeća i ustanova.


„Crveni krst Srbije od 2004. godine sprovodi program „Razvoj lokalne zajednice za delovanje u nesrećama“. U okviru tog projekta sprovodi komandno - simulacione vežbe sa lokalnim štabovima za vanredne situacije. Tu obuku koristimo za dodatnoosposobljavanje jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta i organizuje vežbe. Ovoga puta smo bili u Gornjem Milanovcu, koji je bio domaćin 62. simulacije. U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i Nacionalnim trening centrom za vanredne situacije sproveli smo planirane sadržaje i aktivnosti. Želim da se u ime Crvenog krsta Srbije zahvalim rukovodstvu opštine Gornji Milanovac, članovima Štaba za vanredne situacije i kolegama iz Sektora za vanredne situacije na izvanrednoj saradnji u ova dva dana“, rekao je koordinator programa za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije Đula Lošonc.


„Nacionalni trening centar za vanredne situacije ima zadatak i obavezu obuke svih subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji. Mi periodično obavljamo obuke štabova na svim nivoima a posebno je značajna obuka na lokalnom nivou jer je reakcija Opštinskog štaba najvažnija i najviše utiče na posledice u stvarnoj vanrednoj situaciji“, istakao je Aleksandar Lazarević, načelnik Nacionalnog trening centra za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.


gm

Ova vežba je i prva aktivnost novog načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije Milorada Dimitrijevića, koji je izabran na poslednjoj sedniciSkupštine opštine. On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da učestvuje u ovoj vežbi i istakao da će raditi za dobrobit lokalne samouprave i svih naših sugrađana.


„Želim da se zahvalim MUP-u Republike Srbije, Sektoru za vanredne situacijei Crvenom krstu Srbije što su nam omogućili ovakvu obuku. Današnjom simulacionom vežbom Opštinski štab za vanredne situacije prošao je i teorijski i praktični deo. Ovo je veoma značajno nama koji smo od nedavno na funkcijama jer nismo imali prilike da se susretnemo sa ovakvom organizacijom, a i dobra prilika novom načelniku Opštinskog štaba da se upozna sa ljudima koji se bave vanrednim situacijama. Današnja simulaciona vežba nam je pokazala mnogo toga, gde smo potpuno spremni ali i gde ima nedostataka koje treba ispraviti. Mi ćemo u narednom periodu napraviti Akcioni plan i za tri meseca se ponovo okupiti u istom sastavu i analizirati šta smo uspeli da popravimo od onoga što smo sami uočili da nam nije bilo na zadovoljavajućem nivou“, istakao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Ovaj projekat razvio je proces koji se zasniva na simulacijama nesreća, koje dovode sve ključne učesnike na nivou jedinice lokalne samouprave da zajedno prepoznaju one aspekte rukovođenja, mehanizme koordinacije i protok informacija koji bi trebali biti unapređeni, kako bi u budućnosti reagovanje u vanrednim situacijama bilo kvalitetnije i efikasnije. Iz istih razloga zajednički se definiše Akcioni plan (Plan akcije) i aktivnosti za postizanje željenog visokog stepena pripravnosti.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!