opstina gornji milanovac

15. februar 2017.
Dan državnosti Republike Srbije


U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 1804. godinu, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski ustav - Sretenjski ustav.


U Gornjem Milanovcu ovaj važan dan obeležen je polaganjem venaca na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću na Trgu kneza Mihaila.


gm

U ime opštine Gornji Milanovac venac su položili zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić i predsednik Skupštine opštine Boško Milovanović. Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Društva srpsko - ruskog prijateljstva.


gm

Okupljenima se obratio vršilac dužnosti direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja i istoričar Aleksandar Marušić.


„Današnji dan vezuje vaskoliki srpski narod, ma gde on živeo. Da ovaj dan nije slučajno izabran govore i dva značajna istorijska događaja, koja su se na današnji dan desila, u prvoj polovini 19. veka. Pre svega govorimo o Marićevića jaruzi i ustanku, odnosno borbi protiv dahija, koji će prerasti u veliki oružani ustanak srpskog naroda pod vođstvom vožda Karađorđa i taj događaj će „isprovocirati“ Drugi srpski ustanak i ono što će kasnije istoriografija nazvati Srpskom revolucijom. Da nismo samo narod ratnika i da nismo samo ratovali, što i jeste jedna od dominantnih odlika našeg naroda, govori i drugi događaj koji obeležavamo u sklopu Dana državnosti a to je čuvena skupština u Kragujevcu 14. i 15. februara 1835. godine, kada je donet prvi novovekovni srpski ustav, poznat pod nazivom Sretenjski ustav. Bio je to jedan od najslobodoumnijih i najliberalnijih ustava koje je tadašnja Evropa poznavala. Taj ustav garantovao je građanima Srbije apsolutnu ličnu slobodu, ako nisu u sukobu sa zakonom. To je bilo veliko dostignuće tadašnje Srbije. Takođe, bila je predviđena podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. Hvala svim našim precima što su nam omogućili da budemo to što danas jesmo“, istakao je Marušić.


gm

Povodom Dana državnosti čestitku sugrađanima uputila je zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.


„Poštovani sugrađani, danas je veliki dan za našu državu, praznik Sretenje i Dan državnosti Republike Srbije. Obeležavamo ga kao sećanje na zbor u Orašcu 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i kada je počela Srpska revolucija i borba za slobodu. Na ovaj praznik 1835. godine, donet je i prvi srpski ustav poznat kao Sretenjski ustav. Ovaj datum je među najznačajnijima u istoriji Srbije. Svim sugrađanima i građanima Republike Srbije želim srećan Dan državnosti. Živela Srbija!“


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!