opstina gornji milanovac

19. novembar 2016.
Obeležena godišnjica Halijard misije


Na Galovića polju, u Pranjanima, obeležena je godišnjica Halijard misije.


Događaju su prisustvovali ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i predstavnici Vojske Srbije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.


Obeležavanje godišnjice započelo je uz intoniranje himni i polaganje venaca na spomenik. U Crkvi je održan pomen učesnicima Misije. Nakon toga, orkestar vazduhoplovstva SAD održao je koncert u prostorijama OŠ "Ivo Andrić" u Pranjanima. Na ulazu u Dom zdravlja "Džon Kingsburi" svečano je otkrivena tabla.


Halijard misija najveća je akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu i izvedena je u Srbiji. Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Na taj način spašeno je više od 500 američkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota evakuisan je u Pranjanima sa improvizovanog aerodroma 1944. godine. Stotine seljaka iz okolnih sela radilo je svakodnevno sa volovskim zapregama tokom marta 1944. godine, kako bi izgradili improvizovani aerodrom za evakuaciju. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao "Operation Halyard" i smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.


"Događaji iz te davne 1944. godine samo su dokaz koliko su naša dva naroda bliska. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim mojim sunarodnicima i žiteljima pranjanskog kraja što su postupili na najbolji mogući način i što su produbili naše prijateljstvo sa američkim narodom. Takođe, želim da se zahvalim Ambasadi SAD i Fondaciji "Misija Halijard" što niste zaboravili na ovaj čin našeg naroda i što svake godine ojačavamo naše prijateljstvo. Hvala vam što ste posetili opštinu Gornji Milanovac" , istakao je predsednik opštine Dejan Kovačević.


Ambasador Skat pozdravio je okupljene građane i zahvalio se na gostoprimstvu i obraćanje završio rečima "hvala Pranjani, hvala Srbijo".
gm    gm

gm    gm

gm   

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!