opstina gornji milanovac

10. novembar 2014.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu


Dan primirja u Prvom svetskom ratu će biti obeležen sutra u Gornjem Mlanovcu


natalijina ramonda

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, dostojanstveno će biti sutra obeželen u Gornjem Milanovcu polaganjem venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću ispred zgrade Okružnog načelstva.


Ispred opštine Gornji Milanovac venac će u 11:00 časova položiti predsednik opštine Milisav Mirković, potpukovnik Nedeljko Planojević položiće venas u ime Vojske Republike Srbije, a u ime Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.godine venac će položiti Vladimir Jovanović.


Međunarodni Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svim svetskim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svestkom ratu u znak sećanja na 1918. godinu kada je 11. novembra, u 11 sati, na snagu stupilo primirje. Širom Srbije, predstavnici državnih i lokalnih vlasti, udruženja građana, pojedinci, okupiće se ispred vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata i polaganjem venaca odali počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima.


Članovi Vlade Republike Srbije, funkcioneri, zaposleni u državnim organima i javnim službama, učenici, studenti, sportisti, javne i medijske ličnosti nosili su u sedmici pre Dana primirja na vidnom delu garderobe amblem na kome je Cvet Natalijina ramonda, po preporuci Vlade Republike Srbije.


Cvet Natalijina ramonda je u bojama medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije, raste uglavnom na istoku Srbije i na planini Niče sa najvišim vrhom pod nazivom Kajmakčalan. Tako da je simbolika ovog cveta višestruka kako zbog staništa, tako i zbog imena dobijenog po kraljici Nataliji Obrenović.
Povratak na: Saopštenja
Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!