opstina gornji milanovac

7. novembar 2016.
Otvorena deonica auto-puta Ljig - Preljina


U Takovu je danas otvorena deonica auto-puta Ljig - Preljina. Svečanosti su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev, ministri, predstavnici diplomatskog kora i brojni gosti. Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj građana, iz svih delova Srbije. Kao domaćin skupa, okupljenima se obratio predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.
gm    gm

gm   

"Uvaženi ministri, Vaše ekselencije, poštovane kolege gradonačelnici i predsednici opština, cenjeni radnici, neimari, građevinari, uvaženi gosti Gornjeg Milanovca, dragi Milanovčani.

Ogromno mi je zadovoljstvo što smo na ovaj istorijski dan za Gornji Milanovac i Srbiju ovde u istorijskom Takovu. Mestu koje je kolevka moderne srpske države, mestu u kojem je veliki Miloš Obrenović, na Cveti 1815. godine, podigao Drugi srpski ustanak i krenuo u borbu za Srbiju oslobođenu svih stega i okova.

Čuveni industrijalac Henri Ford svojevremeno je rekao: "U poslu postoji zadovoljstvo. Sreća ne postoji osim uz shvatanje da smo nešto postigli".

Ja sam srećan čovek jer smo postigli puno. Ovaj auto-put garant je bolje budućnosti jer on znači posao, investicije, ostanak mladih,…..

Dugujemo veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, jer su prepoznali značaj ovakve investicije za naše krajeve. Za poslednje tri godine urađeno je kilometara auto-puta koliko za prethodnih 30 godina. Izgradnja ove deonice auto-puta prva je pobeda za našu opštinu. Druga će biti kada završimo pristupnu saobraćajnicu, za koju smo već počeli da pripremamo potrebnu dokumentaciju i za čiju ćemo izgradnju, ne sumnjam, imati podršku Vlade Srbije i premijera Vučića, kao što je to bio slučaj i do sada.

Cilj nam je da pored pristupne saobraćajnice, nedaleko odavde, izgradimo novu industrijsku zonu, u kojoj bi posao pronašli mladi iz naše opštine i okolnih mesta.

Milanovački privrednici odavno već priželjkuju izgradnju auto-puta, kako bi lakše mogli da plasiraju svoje proizvode i van granica naše države i ovaj auto-put će obezbediti lakši pristup svetskim tržištima ali i povećanje interesovanja investitora za naše krajeve, jer je dobra infrastruktura onaj tas na vagi koji ih privlači na našu stranu.

Hvala i Republici Azerbejdžan, predsedniku Alijevu i radnicima Azvirta. Stara Konfučijeva izreka kaže: "Kada radiš za druge, radi tako posvećeno kao da radiš za sebe", a oni su svoje znanje i energiju uložili u izgradnju ovog puta i hvala im za to.

Pored Azvirta, bilo je angažovano preko 100 domaćih firmi. Hvala i domaćim neimarima koji su vredno i marljivo radili na ovom projektu. 40 kilometara auto-puta sa 66 mostova i 5 tunela značajan je graditeljski poduhvat i oni su dokazali da su sposobni za tako velike stvari.

Dugujem ogromnu zahvalnost mojim sugrađanima, u ovim mestima kroz koja prolazi trasa auto-puta. Hvala vam na strpljenju jer ste umeli da prepoznate značaj auto-puta za čitavu Srbiju. A nije bilo lako izdržati mašine pored kuće svaki dan. Nastavićemo da obnavljamo lokalne puteve koji su korišćeni prilikom izgradnje auto-puta.

Auto-put ne samo da će olakšati putovanje i učiniti ga bezbednijim već će poboljšati privredni i svaki drugi razvoj rudničko-takovskog kraja. Turistička ponuda ovog kraja postaće znatno interesantnija stranim ali i domaćim turistima. Ponosni smo na svoje istorijsko nasleđe i raširenih ruku dočekujemo svakoga.

Puno mladih Milanovčana steklo je značajno iskustvo radeći na izgradnji auto-puta i to će im puno značiti u budućim radnim poduhvatima.

Ubrzanim razvojem i ulaganjem, pre svega u Koridore 10 i 11, Vlada Srbije pokazuje da joj je regionalni razvoj izuzetno bitan.

Nekoliko stotina metara odavde je spomenik Milošu Obrenoviću na kome su isklesani stihovi Ljubomira Nenadovića: "Ovaj grm će vreme da osuši i kameni stub da poruši, ali Srbija večito stajaće i Miloša ime spominjaće".ŽIVELA SRBIJA!"


(Foto: "Takovske novine")


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!